Een veelvoorkomend probleem bij aging assets is dat reserveonderdelen niet meer verkrijgbaar zijn. Het vernieuwen van de volledige apparatuur is dan een mogelijkheid, maar daar komen vaak enorme kosten bij kijken. Bij Sitech maken we steeds vaker gebruik van 3D laserscannen als innovatief, passend en betaalbaar alternatief. En dat heeft al vele voordelen opgeleverd bij onze klanten op Chemelot.
Wilbert Derks, Program Manager Innovations bij Sitech: “Een van de fabrieken die we onderhouden heeft koelwaterpompen, waarvan de rotor aangetast was. De rotor die normaal €5.000,- kost, werd helaas niet meer geleverd. De originele fabrikant stelde voor om de koelwaterpomp volledig te vervangen, maar dat zou €150.000,- kosten. Bovendien moest er dan nog leidingwerk aangepast worden, omdat de pomp niet precies tussen de flenzen zou passen. De kosten kunnen dus al snel hoog oplopen.”
Model maken en produceren
Het lukte om de rotor na te maken met behulp van 3D laserscannen. Wilbert Derks: “Nadat het onderdeel gescand was, konden we met behulp van de verkregen puntenwolk een CAD/CAM (digitale) tekening maken. Dit bestand kan vervolgens worden gebruikt in verschillende productieprocessen. Zo kan een model van het reserveonderdeel worden gefreesd, 3D geprint of er kan een gietmal gemaakt worden. Al deze methodes zijn kostentechnisch aantrekkelijk voor de klant.”
In samenwerking met Stork Turbo Blading B.V. uit Sneek hebben wij meerdere 3D blauwlicht scans uitgevoerd en deze onderdelen gereproduceerd. Op de foto zie je Reinier Kooistra, 3D scan engineer, met de 3D blue light scan apparatuur van Stork Turbo Blading, naast Robbie Aretz en Wilbert Derks van Sitech.
Van pomp naar puntenwolk
Naast de rotor, deden we op meer fronten ervaring op met deze techniek. Robbie Aretz, Mechanical Engineer Rotating Equipment vertelt: “Bij een van onze klanten staat een bepaald type pomp, waarvan de producent heeft aangegeven dat er geen onderdelen meer geleverd kunnen worden. We hebben deze pomp volledig uit elkaar gehaald en alle onderdelen apart gescand, op maar liefst 0.02 mm nauwkeurig. Dat betekent dat we van elk onderdeel nu een zeer nauwkeurige puntenwolk hebben. De volgende stap is om te komen tot een CAD/CAM tekening. Als dat gebeurd is, kunnen we alle onderdelen reproduceren.”
Eerdere succesvoorbeelden
Wilbert voegt toe: “Met deze techniek hebben we al een aantal mooie successen behaald. Zo maakten we een pompwaaier met behulp van 3D printing, die succesvol werd ingebouwd in een installatie. Ook produceerden we een klepafsluiter op deze manier. Binnen Sitech zijn we voortdurend op zoek naar praktijkvoorbeelden waar we ervaring mee kunnen opdoen. Klanten en collega’s komen steeds vaker naar ons toe met ideeën en zo verkennen we samen de mogelijkheden. Want deze techniek biedt zeker nog meer.