×

Alle lekkages de baas

Elke fabriek kent het: bij het opstarten na een turnaround zetten de installatie onderdelen uit door temperatuurstijging. Daardoor kunnen lekkages ontstaan die niet eenvoudig op te sporen zijn. Welke toegevoegde waarde bieden dan de nieuwste infrarood en ultrasoon camera’s? 

Bron lekkage moeilijk vindbaar 
André Reinaerdts (Production Manager Ammonia bij OCI Nitrogen) herkent het euvel: “Na een turnaround controleren wij de plekken die open zijn geweest. We brengen dan stikstof onder lichte overdruk in de installatie en controleren verdachte plekken door ze af te zepen. Door de bubbeltjes die naar buiten komen, worden lekkages zichtbaar. Deze methode is redelijk betrouwbaar, maar je bent wel afhankelijk van het menselijk oog. Bovendien kun je bepaalde installatie onderdelen niet bereiken zonder steiger.” Rob de Heus (Champion World Class Maintenance bij Sitech) vult aan: “Een andere veel gebruikte techniek is luisteren of snuffelen, maar het is moeilijk te bepalen waar een geur of geluid vandaan komt als een fabriek in bedrijf is. Ook met behulp van een Dräger buisje kun je wel aantonen dat er een lekkage is, maar niet waar deze vandaan komt.”

“Deze camera’s maken warmtebeelden, waarop heel duidelijk te zien is welke gevaarlijke stoffen vrijkomen en waar de bron van de lekkage zich bevindt”
Rob de Heus, Champion World Class Maintenance bij Sitech

Infraroodcamera blijkt effectief 
Sander Schepers (Asset Engineer Mechanical bij Sitech) zag zich vorig jaar nog voor dit probleem geplaatst. “Na opstart van de AFA2 kregen we via gasdetectie sensoren signalen door dat er mogelijk een lekkage was in de buurt van de gasturbine. Toen we er zelf niet in slaagden de bron te vinden, schakelden we een gespecialiseerde firma in om de oorzaak via ‘optical gas imaging’ op te sporen, met behulp van infraroodcamera’s. Rob: “Deze camera’s maken warmtebeelden, waarop heel duidelijk te zien is welke gevaarlijke stoffen vrijkomen en waar de bron van de lekkage zich bevindt.” Zo werden met behulp van de infraroodcamera’s meerdere kleine lekkages gevonden, die met de standaard zoekmethodes niet waren ontdekt.  

Zoeken op afstand via ultrasone geluidsgolven 
Hij gaat verder: “Enige tijd geleden hoorden we rond een turbine een hoge fluittoon, die kon duiden op een lekkage of resonanties bij de machine. Zelf slaagden we er niet in de bron van het geluid te traceren. De firma van de infraroodcamera’s heeft ons toen geholpen de lekkage te vinden, dit keer met behulp van een ultrasoon camera, ook wel ‘acoustic leak imaging’ genoemd. Ook deze camera bleek effectief, want naast de bron van het geluid werden ook meerdere kleine lekkages gevonden.” André: “Via een richtmicrofoon gingen ze op zoek naar de geluidsbron. Het voordeel van deze techniek is dat je op grote afstand kunt zoeken, dus ook op hoogte. Je hoeft niet zelf ter plaatse te zijn, dus dat is wel zo veilig. Met deze techniek kun je alle soorten lekkages lokaliseren, klein of groot, alleen moet je zelf ontdekken welk medium lekt. In dit geval werd ook een lekkage op hoogte gesignaleerd, die hadden we anders nooit kunnen zien.”  

Betrouwbaar, nauwkeurig en veilig 
“We zien veel mogelijkheden voor de toepassing van infrarood en ultrasoon camera’s bij het opsporen van kleine lekkages”, concludeert Rob. “De metingen zijn betrouwbaar, nauwkeurig en op afstand uit te voeren, dus veilig. We zijn heel benieuwd of er meer partijen zijn op de Chemelot site die hier belangstelling voor hebben, zodat we de krachten kunnen bundelen.” 

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief