Op 1 maart leverde Sitech Services digitale 3D laserscans op van de ACN-fabrieken van AnQore. Er mag met recht gezegd worden dat dit eerste 3D laserscanproject een succes is. Al verschillende bedrijven op de Chemelot site hebben interesse getoond. En dat is niet zo gek, want deze nieuwe 3D laserscandienst biedt vele voordelen.
Veel nuttige toepassingen
Michel Kreutz (Plant Administrator) en Frans de Wijs (Documentor) vertellen: “Een 3D scan van een fabriek kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij de engineering van een nieuwe installatie. Omdat je de bestaande situatie in de fabriek nauwkeurig kunt weergeven, is precies te bepalen welke afmetingen een nieuwe installatie kan hebben. Het lopen door een digitale fabriek kan ook misverstanden voorkomen tijdens een overleg, omdat je iets kunt aanwijzen. Tot slot kunnen de gegevens van een digitale scan weer gebruikt worden in andere programma’s zoals voor instructies met behulp van virtual reality of voor werkplekdichtheidsanalyses in Turnarounds.”
“Omdat je de bestaande situatie in de fabriek nauwkeurig kunt weergeven, is precies te bepalen welke afmetingen een nieuwe installatie kan hebben”
Michel Kreutz, Plant Administrator
Aantrekkelijk geprijsd dankzij inzet brandweer
Ligt het maken en beheer van de 3D scans bij de afdeling Plant Documentation, het scannen zelf gebeurt door collega’s van de bedrijfsbrandweer. Frans: “Dat maakt het mogelijk deze dienst voordelig aan te bieden. Onze collega’s van de brandweer hebben een speciale training gekregen in het gebruik van de nieuwste scanner met bijbehorende software."
Punten en foto’s samenvoegen tot 3D scan
Hoe werkt 3D laserscanning eigenlijk? Michel legt uit: “Wat je uiteindelijk oplevert, is een zogenaamde puntenwolk, dus een verzameling van miljoenen 3D XYZ punten. Alle scans verwijzen naar landmeetkundige ofwel kadastrale referentiepunten. Om te beginnen stel je het gewenste referentiepunt in op de scanner, die vervolgens 360 graden in de rondte draait. Per scan worden 2 miljoen punten gemeten. De scanapparatuur maakt tegelijk panoramafoto’s. De puntenwolk en foto’s worden vervolgens aan elkaar gekoppeld, waardoor een 3D beeld ontstaat.”
Veel belangstelling voor nieuwe dienst
Het eerste 3D laserscanproject mag met recht een succes genoemd worden. Staan er nog meer projecten op stapel? “We zijn ook bezig met een scan van een vat bij ammoniakfabrieken”, antwoordt Frans. “Dat is dus geen omgevingsscan, maar een detailscan. Verder hebben we de vraag gekregen van Fibrant om ruimtes te scannen voor de engineering van een sprinklerinstallatie. Ook voor OMF hebben we een offerteaanvraag gekregen voor het scannen van de kunstmestfabrieken en de neutra-indamping.” Wilbert eindigt: “Het nieuws over deze 3D laserscandienst heeft zich al goed verspreid over de Chemelot site, waardoor er al meerdere offertes in de maak zijn. Als dat zo doorgaat, kunnen we de komende jaren meer mensen gebruiken!”
Interesse?
Benieuwd naar 3D laserscannen en de daarbij horende mogelijkheden voor uw fabriek? Neem contact op met Wilbert Derks, Program Manager Innovations.