De warmtewisselaarbundels van de zuiveringskolommen bij AnQore waren zodanig vervuild dat de capaciteit ervan fors terugliep. Door de opgebouwde vervuiling had schoonspuiten steeds minder effect. Zelfs met een spuitrobot. Besloten werd het over een andere boeg te gooien: ultrasoon reinigen. De resultaten daarvan waren boven verwachting.
AnQore wil maximaal produceren
AnQore’s Edo Beijer (Assistant Production Manager) legt uit: “De bundels die zorgen voor de verwarming van de zuiveringskolommen moeten normaal gesproken na 150 dagen uitgebouwd en schoonspoten worden. Een aantal jaren geleden zijn we overgestapt op de inzet van een spuitrobot, omdat we de verontreiniging niet meer handmatig kregen weggespoten. Door deze opgebouwde vervuiling nam de capaciteit van de bundels af, waardoor ze nog maar 50 tot 70 dagen hun werk goed deden. En dat terwijl we als AnQore maximaal willen produceren.”
Samenwerking met Reym B.V.
Mariana Fonseca (Process Engineer bij Sitech) en Paul Cremers (Productiestaf AnQore) waren al enige tijd bezig de mogelijkheden van ultrasoon reinigen te onderzoeken, maar een concrete business case ontbrak nog. Mariana vertelt: “Op basis van de vastgestelde scope onderzochten we twee mogelijkheden: reiniging op de Chemelot site zelf of reiniging bij de leverancier. Dat laatste verdiende uiteindelijk uit veiligheidsoverwegingen de voorkeur. Na gesprekken met diverse aanbieders, besloten we met Reym B.V. in zee te gaan. Zij bedrijven een ultrasone wasstraat in Rotterdam, waar we de bundels in afgesloten big bags naartoe lieten brengen.”
Imploderende dampbellen
Hoe werkt ultrasoon reinigen? Jaap Giesen, projectleider Reym Sittard: “Het procedé bestaat uit ultrasone geluidsgolven die door een bak met reinigingsvloeistof worden gestuurd. Deze geluidsgolven veroorzaken afwisselend hoge en lage druk. Tijdens de lage druk vormen zich miljoenen microscopisch kleine dampbellen in de vloeistof, ook wel cavitatie genoemd. Tijdens de hoge druk imploderen die bellen. De energie die daarbij vrijkomt, zorgt ervoor dat de vervuiling loskomt. De implosies werken als borsteltjes in alle richtingen, op elk oppervlaken en dringen in alle holten en gaten door.”
Zo goed als nieuw
Het resultaat is verbluffend, bij AnQore waren ze dan ook diep onder de indruk. Mariana: “De bundels staan er weer bij zoals we dat jaren geleden gewend waren. We hebben goede hoop dat ze pas weer na 150 dagen gereinigd hoeven te worden. We zijn echt heel tevreden, dus de andere 3 bundels laten we binnenkort ook ultrasoon reinigen. Daarna proberen we deze klus voortaan tijdens een turnaround mee te nemen.”
Breed toepasbare techniek
“Ultrasoon reinigen is breed toepasbaar, in combinatie met andere technieken”, volgens Jaap. Marco: “Vanuit Sourcing zullen we deze business case gebruiken om ook andere plants te overtuigen gebruik te maken van deze techniek, die voor veel soorten equipments van toepassing is.”