×

Barts blog: Innoveren gaat met vallen en opstaan

Barts blog #2

De ontwikkelingen op het gebied van Industrie 4.0 gaan razendsnel. Veel bedrijven zetten in op innovatie om hun bestaansrecht in de toekomst te kunnen waarborgen. Ook binnen Sitech kijken we naar nieuwe technologieën, waarmee we onze klanten in de procesindustrie naar de ‘next level’ kunnen brengen. Maar we moeten ook eerlijk zijn; het implementeren van deze nieuwe technieken gaat gepaard met vallen en opstaan. Innoveren is immers een continu proces van experimenteren en verbeteren.

De weg naar een digitale plant
Binnen het Sitech Asset Health Center zijn we volop bezig met het toetsen, implementeren, optimaliseren en communiceren van technologieën die digitaal monitoren mogelijk maken. De eerste stappen zijn gezet en we zien dat voor steeds meer technicians en engineers de drempel lager wordt om met behulp van smart sensoren de condities van fabrieksonderdelen digitaal te gaan meten. Vanuit veiligheidsoogpunt willen we er uiteindelijk naartoe dat we zo min mogelijk mensen ín de fabrieken hebben werken. Om dit doel te bereiken zijn we de volgende ‘next steps’ aan het onderzoeken bij verschillende klanten op de Chemelot Site.

Proces van optimalisatie op optimalisatie
Als ik kijk naar de nieuwe industrie 4.0 technieken lijkt het alsof alles mogelijk en implementeerbaar is. Sommige projecten slagen, maar sommigen ook niet. Dat is natuurlijk erg balen, maar zorgt er wel voor dat we weer op zoek gaan naar alternatieven. Zo ontstaat er een proces van optimalisatie op optimalisatie.

Binnen Sitech en binnen het Sitech Asset Health Center zijn we de afgelopen jaren steeds meer gaan kijken naar vraagstukken van de toekomst. We zijn een researchomgeving, gedreven door innovatie. Waar we voorheen een innovatie pas doorvoerden vanaf versie 2.0, denken we nu al vanaf het concept mee. Dat kost tijd, geld en discussie, maar is juist nodig om de volgende stap te kunnen zetten.

Innoveren door te investeren
Vanaf concept meteen het gouden ei leggen bestaat niet. Innoveren lukt pas door te investeren in concepten en pilotprojecten. En daar hebben we klanten en leveranciers voor nodig. Klanten en leveranciers die vertrouwen hebben in nieuwe technieken van de toekomst. Want door samen onze kennis en krachten te bundelen, kunnen we innovatieve oplossingen bedenken voor de toekomst.


Denk je dat jouw organisatie de uitdaging van digitale innovatie aan moet gaan? Wij denken graag met je mee. Stuur me een e-mail zodat we samen kunnen bekijken hoe we jouw organisatie hierin kunnen ondersteunen.

Bart Kooyman
info@sitech.nl

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief