×
Sitech Services B.V. pay-off

Betrouwbare radiocommunicatie op Chemelot

Op een chemische site waar veiligheid op nummer één staat, is een betrouwbaar communicatiesysteem een must. Maar niet alleen de bereikbaarheid en verstaanbaarheid moet overal en altijd goed zijn, ook de gebruikersapparatuur moet in explosiegevaarlijke omgevingen ingezet kunnen worden. Sitech Services regelt voor alle fabrieken op Chemelot en de eigen hulpdiensten de radiocommunicatie. Projectmanager Don van Sonsbeek en Rob Engelen, beheerder van het systeem, vertellen over het belang van een betrouwbaar communicatienetwerk en over de nieuwste ATEX portofoons en headsets.

Volledig dekkend netwerk
In 2013 is op de Chemelot site in Geleen een volledig nieuw communicatienetwerk geïnstalleerd. “Dit was een gigantische operatie”, vertelt Rob Engelen. “Toen hebben we een nieuwe infrastructuur aangelegd, waarbij we zeven eigen netwerkmasten op het terrein hebben laten bouwen. Waar je voorheen nog blinde vlekken had in de communicatie, was vanaf dat moment elke fabriek vanuit minstens twee masten te bereiken. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er altijd dubbele dekking is.”

Verstaanbaarheid
“Het netwerk dat zeven jaar geleden gebouwd is, werkt nog steeds optimaal”, licht Don van Sonsbeek toe. “Afgelopen zomer hebben we wel gekeken naar een logische opvolger voor de huidige portofoons en headsets. Inmiddels zijn veel van fabrieken overgestapt en hebben we meer dan 1.000 headsets en circa 600 portofoons opnieuw geïmplementeerd."

“Met name de verstaanbaarheid is met de nieuwe apparatuur wederom verbeterd”, vult Rob aan. “De nieuwe headsets bieden bescherming tegen het geluid in de fabriek, maar bevatten ook ingebouwde microfoons en luidsprekers die in verbinding staan met de portofoons. Als je bijvoorbeeld naast een installatie staat die veel herrie maakt, ben je alsnog uitstekend verstaanbaar in de meetkamer.”

Flexibel
Het Chemelot terrein omvat ruim vijftig fabrieken die allemaal werken met hetzelfde TETRA systeem en ATEX portofoons van Motorola. Dagelijks communiceren zo’n 600 portofoons over de gang van zaken in de fabriek. “In het geval van Turn Arounds zijn er dat nog veel meer”, zegt Don. “Een ander groot en belangrijk voordeel van dit netwerk is de flexibiliteit. Tijdens een Turn Around kunnen we gemakkelijk opschakelen, tot wel 500 portofoons extra. En ook dan verkeert het enorme netwerk in topconditie. En die gegarandeerde communicatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat onze klanten zo efficiënt en veilig mogelijk kunnen werken.”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief