×

Signing ceremony markeert nieuwe fase in verzelfstandiging Sitech

De verzelfstandiging van Sitech services, verantwoordelijk voor het onderhoud en modernisering van de chemische fabrieken op Chemelot, ging op 25 april 2023 een nieuwe fase in met een bijzondere Signing Ceremony op Chateau St. Gerlach. Deze mijlpaal werd gemarkeerd door de ondertekening van de benodigde documenten voor de nieuwe samenwerking tussen Sitech, de fabrieken en Chemelot en de verkoop van de aandelen van de serviceactiviteiten aan nieuwe eigenaar Ebert HERA Esser Group, een toonaangevende Duitse speler in de sector. Voor de assetactiviteiten wordt ook dit jaar een nieuwe strategische partner gezocht.

Sitech behoudt haar unieke multidisciplinaire dienstverlening als zelfstandig bedrijf binnen de Ebert HERA Esser Group, waarbij het overgrote deel van de circa 850 werknemers werkzaam blijft voor de servicetak. Met de opsplitsing versterkt Sitech haar positionering door verbreding van het werkveld en behoud van de unieke multidisciplinaire aanpak in maintenance, Turn Arounds en projecten met brede brownfield engineering kennis. In combinatie met Ebert HERA wordt de uitvoerende slagkracht van Sitech significant versterkt, met kansen op en buiten Chemelot.


Beyond Signing Ceremony markeert een nieuwe fase
Als CEO van Sitech heeft Marc Dassen zich de afgelopen jaren ingezet om Sitech naar een volgende fase te brengen. Een ingewikkelde en uitdagende periode, die op 25 april resulteerde in definitieve goedkeuring van de eigenaren, waardoor Sitech gesplitst wordt in twee bedrijven, waarvan de servicetak aangeworven is door het Duitse Ebert HERA. Beyond markeert een nieuwe fase voor al onze activiteiten en onze business. Zo wordt met de oprichting van een zelfstandig assetbedrijf de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van een financieel sterke ontwikkelingsmaatschappij die een cruciale rol kan gaan spelen in de transitie van Chemelot. De fabrieken zullen zelf weer terug in control komen en de servicetak van Sitech kan samen met Ebert HERA haar gewilde strategie uitrollen en daarmee dé technische dienstverlener blijven op Chemelot voor de huidige én toekomstige asset owners, voorspelt Dassen. “En Ebert HERA zet een volgende grote stap in haar strategie om nummer 1 te worden in industrial services voor de procesindustrie in de ARRRA-regio. De samenvoeging met Sitech zorgt ervoor dat in Ebert HERA in één klap een integrale oplossing kan aanbieden.”

“Beyond gaat niet enkel om de splitsing en verkoop van Sitech. Het is het volledig herinrichten van de samenwerkingsvorm met onze klanten.” Marc Dassen, CEO Sitech services

Het echte werk begint nu
Beyond, het omvangrijke splitsings- en overnameproject mag zo goed als afgerond zijn, vertelt Dassen, de echte verandering gaat nu pas van start. “Beyond gaat namelijk niet om de splitsing en verkoop van Sitech. Het is het volledig herinrichten van de samenwerkingsvorm met onze klanten. De nieuwe samenwerkingscontracten met de fabrieken en natuurlijk de Chemelot site voor de brandweer & security dienstverlening zullen daarvoor de basis vormen. Samen ‘gaan we Beyond’ en werken we aan een betere toekomst voor de chemische industrie op Chemelot.”


Relatie wordt commerciëler
Gert-Jan de Geus, CEO van OCI, aandeelhouder bij het ‘oude Sitech’ en bij de assettak, is blij met de nieuwe toekomst voor de plants en voor Sitech. Het model dat de basis vormde voor de samenwerking is na bijna 20 jaar aan vervanging toe. Er zijn veel verschillende partijen op de site gekomen, het is niet meer ‘one size fits all’. De relatie met opdrachtgevers wordt commerciëler, wat betekent dat Sitech diensten gaat ontwikkelen die door klanten gevraagd en betaald worden. Ebert HERA brengt versterking van het vakmanschap in de uitvoering. Daarmee creëren we interessante banen, maar houden we ook ervaring vast op de site die we de komende jaren nog hard nodig zullen hebben.”

“De relatie met opdrachtgevers wordt commerciëler, wat betekent dat Sitech diensten gaat ontwikkelen die door klanten gevraagd en betaald worden.” Gert-Jan de Geus, CEO OCI


Goed, nieuw perspectief voor medewerkers
Ook plaatsvervangend voorzitter Michiel Peters van de Raad van Commissarissen denkt dat het echte werk nu begint. "Beyond begint nu pas, ook al zijn we ruim 3 jaar intensief bezig geweest om tot dit moment te komen", stelt hij met nadruk. “Sitech heeft na ruim 3 jaar onderhandelen met partners en management een doorbraak bereikt. Vanaf nu hebben alle partijen meer vrijheid om zaken te doen.” Tegelijk blijft het doel om over vijf jaar nog steeds intensief samen te werken overeind, benadrukte Peters. “Dan niet omdat het contractueel moet, maar omdat het een goede keuze is.”

“De verzelfstandiging van Sitech biedt medewerkers een goed, nieuw perspectief, cruciaal voor de continuïteit en het continu verbeteren van de dienstverlening aan de fabrieken.” Michiel Peters, plaatsvervangend voorzitter Raad van Commissarissen


Eigenaar met diepgaande kennis, focus en visie
CEO Pieter Boon van AnQore spreekt namens de voormalige aandeelhouders. Ook hij geeft aan dat de verkoop van de servicediensten aan Ebert HERA een belangrijk keerpunt markeert in het bestaan van Sitech. Tot op heden opereerde Sitech in een omgeving waarin klanten tevens aandeelhouders waren, wat een ingewikkelde constructie was. Boon karakteriseert die situatie als een doodlopende straat. “

“De uitdagingen van de verduurzaming van Chemelot vereisen een eigenaar met lange termijn commitment, diepgaande expertise en de financiële middelen om Chemelot die belangrijke stap te laten maken.” Pieter Boon, CEO AnQore

Boon wijst erop dat veel bedrijven op Chemelot in de afgelopen 10 jaar na overnames hebben ervaren hoe belangrijk het is een eigenaar te hebben die diepgaande kennis van de business heeft en die met focus en visie de business wil laten groeien. “Daarom is het ook zo fijn dat Sitech services nu zo’n eigenaar krijgt met Ebert HERA.” Hij hoopt dat er ook voor de assettak van Sitech een ambitieuze nieuwe eigenaar wordt gevonden: “De uitdagingen van de verduurzaming van Chemelot vereisen een eigenaar met lange termijn commitment, diepgaande expertise en de financiële middelen om Chemelot die belangrijke stap te laten maken. De aandeelhouders zullen zich de komende tijd op deze taak gaan richten.”


Waardering voor de OR
Tot slot spreekt Boon zijn waardering uit voor de rol van de Ondernemingsraad van Sitech tijdens het proces. Zonder de kritisch, constructieve opstelling van de OR was het in zijn ogen nooit gelukt: “Met name de stellige voorwaarde van de OR dat er bij de splitsing een nieuwe eigenaar moest zijn, maakt dat we op dinsdag 25 april in Chateau St. Gerlach samen een handtekening konden zetten.”


 

“Door deze overname kunnen Ebert HERA en Sitech de krachten bundelen als servicepartner en bijdragen aan een duurzame, veilige en concurrerende procesindustrie.” Beate Ebert, CEO Ebert HERA

Overtuigd van gezamenlijke groei
Beate Ebert, CEO en eigenaar van Ebert HERA is bijzonder ingenomen met de acquisitie van Sitech. Haar onderneming heeft Sitech overgenomen om de positie als toonaangevende dienstverlener in de Benelux en Duitsland verder uit te bouwen, vertelt ze. “Ebert HERA staat momenteel al bekend als een belangrijke speler in de procesindustrie in Duitsland en de Benelux. We hebben ook al uitgebreide ervaring op Chemelot. Door deze overname kunnen Ebert HERA en Sitech de krachten bundelen als servicepartner en bijdragen aan een duurzame, veilige en concurrerende procesindustrie.” Gezamenlijk bieden de organisaties multidisciplinaire oplossingen aan, variërend van engineering tot implementatie, om installaties efficiënter te onderhouden en de energietransitie te realiseren. Ebert is ervan overtuigd dat Ebert HERA met Sitech als nieuwe centrale locatie en nieuwe functies in het geografische hart van de activiteiten een sterke groei gaat realiseren in de Benelux en Duitsland. “De grootste bedrijfsactiviteit bevindt zich in Nederland. Het bedrijf is vastberaden om met de overname succesvol te zijn en haar klanten optimaal van dienst te zijn. Sitech is nu onderdeel van de Ebert HERA-familie”, stelt de trotse nieuwe eigenaar.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief