×

Barts blog: The future plant starts today!

Barts blog #1

Als Reliability Engineer bij Sitech Asset Health Center bezoek ik geregeld fabrieken op de Chemelot Site in Geleen. Vaak zie ik nog dat het onderhoud aan assets op een traditionele manier wordt uitgevoerd. Dit terwijl de resultaten van digitaal monitoren erg positief zijn en we concreet kunnen zien dat er hierdoor juist meer uptime gerealiseerd wordt. Maar waarom wordt deze vorm van onderhoud nog altijd beperkt ingezet? Zijn het de kosten? Is het de onwetendheid? Want met een paar honderd euro en een laagdrempelige aanpak is de eerste stap naar een digitale plant gezet.

Begin eenvoudig
Neem bijvoorbeeld het reinigen van warmtewisselaars naar aanleiding van vervuiling. Vaak een relatief eenvoudige onderhoudshandeling wanneer op tijd ingepland. Welke Chemical Engineer besteedt niet regelmatig tijd aan een efficiency berekening, waardoor ander werk blijft liggen? En komt erachter dat eigenlijk gisteren het reinigen al had moeten plaatsvinden? Het alternatief: digitaal monitoren. Temperatuursensoren, die op een warmtewisselaar geplaatst worden, zijn goedkope sensoren om te implementeren. In combinatie met een data-warehouse en een dashboarding-suite, kun je al met 3-4 sensoren de conditie van een warmtewisselaar real time monitoren. Dit betekent, efficiëntere inzet van personeel, geen onnodig onderhoud en 24/7 inzicht in de conditie van jouw assets. Geavanceerde modellen waarin bijv. proces variabelen opgenomen worden heeft Sitech ook ter beschikking. Neem contact op voor meer informatie.

Digitale cockpit van jouw assets 
De data van de sensoren wordt verwerkt in een digitaal model, zodat de conditie van de warmtewisselaar visueel en real time te volgen is. Zo kun je in één oogopslag zien of de warmtewisselaar optimaal presteert. Maar nog mooier; vanuit het model kan op basis van een efficiency drempelwaarde direct de maintenance order aangemaakt worden voor het reinigen. Waarom zelf hier nog tijd aan besteden als het ook anders kan?

Door digitaal monitoren hebben we zoveel meer kennis over de daadwerkelijke conditie van de assets, kunnen we toekomstige situaties voorspellen én kunnen we beslissingen maken gebaseerd op de feiten (i.p.v. gevoel). Bovendien komt er tijd vrij bij de expert en hebben ook andere collega’s altijd en overal toegang tot de gegevens.

The future plant starts today!
Met een paar kleine stappen is een eerste stap naar een digitale plant gezet… die er zeker aan zit te komen! Waarom blijven we dan onderhoud doen zoals we gewend zijn? Engineers, Asset Owners, word wakker! Begin klein, maar begin vandaag. Kijk naar de mogelijkheden van digitaal monitoren binnen jouw organisatie. Ik weet zeker dat met deze kleine stappen veel efficiënter gewerkt kan worden en personeel krachtiger ingezet kan worden.


Sitech Services en het Sitech Asset Health Center zijn expertise op het gebied van maintenance en digital asset performance management. We adviseren en begeleiden klanten in hun transitie naar de digitale plant en streven naar maximaal rendement uit elke plant. Wil jij toewerken naar de digitale plant, maar worstel je met de eerste stappen? Neem dan contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek.

Bart Kooyman
info@sitech.nl

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief