×

Demodag Fire Brigade & Security

Naast hun kernactiviteiten verzorgen onze collega’s van Fire Brigade & Security nog extra activiteiten om site-users te ontzorgen. Toch is niet iedereen hiervan op de hoogte. Hoogste tijd voor een demodag! Die vond plaats op 24 februari 2022 bij de Sitech Safety Shop.

“Voor deze demodag hadden we site-users, maar ook collega’s uitgenodigd om ze kennis te laten maken met ons totale pakket aan extra diensten. Er waren drie tijdsblokken van twee uur, waarin de deelnemers langs de diverse stands rouleerden. Daar kregen ze een demonstratie van de betreffende dienst en waren in de gelegenheid tot vragen stellen. Dat leverde veel positieve reacties op.” Wim Tholen, Manager Operations Dagsupport

De extra activiteiten op een rij

Asbest saneren 
Voor het saneren van flenspakkingen, stopbuspakkingen en afstandhouders in de laagste risicoklasse (klasse 1) kunnen site-users terecht bij de bedrijfsbrandweer. Die beschikt over twee gediplomeerde Deskundig Inventariseerders Asbest (DIA) voor het verrichten van een voorinspectie. Daarnaast beschikt elke brandweerploeg over vijf asbestsaneerders, die opgeleid zijn in de Batteryspray methode. Daarbij spuiten ze tijdens het verwijderen een speciale spray op de pakking. Dat voorkomt dat er asbestvezels vrijkomen. 

Droneteam
De bedrijfsbrandweer beschikt over een eigen droneteam dat voor diverse doeleinden wordt ingezet. Uiteraard voor incidentbestrijding. De drone is uitgerust met een speciale camera’s waarmee een brand van bovenaf bekeken kan worden om gericht te blussen. Daarnaast zijn drones waardevol bij de inspectie van hoge objecten als kolommen, koelwerken of schoorstenen. De drone is ook handig voor bewakingsdoeleinden, bijvoorbeeld bij Turn Arounds. Bovendien is deze uitgerust met een warmtebeeldcamera om hittebronnen of energieverliezen zichtbaar te maken. 

Ultrasoon gasdetectie 
Met behulp van ATEX-gecertificeerde ultrasoon gasdetectieapparatuur maakt de bedrijfsbrandweer gaslekkages visueel zichtbaar. Handig voor als je wel gas ruikt, maar geen lekkage ziet. Of om lekkages op te sporen na een Turn Around. Op het beeldscherm van het apparaat is te zien waar het gaslek zich bevindt en hoeveel gas er vrijkomt. 

Mobiele gasdetectie en personal samplers
Om veilig te kunnen werken in een omgeving waarin gevaarlijke gassen kunnen vrijkomen, is het nodig dat deze direct worden opgespoord. De Sitech Safety Shop heeft hiervoor diverse middelen in huis. Zoals personal samplers met verschillende meetcellen. Of het Safer System: mobiele gasdetectiestations die de verspreiding van gevaarlijke stoffen meten en het effectgebied bepalen. Door middel van terugkerende testen houden de Safety Shop medewerkers de gasdetectieapparatuur in topconditie. 

Face Fit testen en veiligheidsmiddelen
Medewerkers van de Sitech Safety Shop zijn gecertificeerd voor het uitvoeren van Face Fit testen. Daarmee kunnen ze aantonen in hoeverre filtermaskers of ademluchtmaskers voldoende bescherming bieden. Ook bij asbestgerelateerde werkzaamheden. Want ze beschikken over het Gele SafetySign® dat aangeeft dat de uitvoerende mensen op een verantwoorde wijze testen uitvoeren met gebruikmaking van goedgekeurde en gekalibreerde meetapparatuur. Bovendien heeft de Safety Shop wekelijks een opticien in eigen huis die een goede oogmeting kan doen voor gasmasker brillen en laat zien hoe je deze erin klikt.

Mobiele ademlucht
Bij de Sitech Safety Shop kun je terecht voor ademlucht in vele soorten en maten. Van draagbare cilinders tot ademluchtwagens met grote cilinders. Voor complexe werkzaamheden in installaties waarvoor grote hoeveelheden ademlucht nodig zijn, heeft de Sitech Safety Shop mobiele Life Support Units. Die bevatten meer dan 252.000 liter, waarmee ze langdurig kunnen voorzien in onafhankelijke ademlucht.

Camerabewaking en drugs - & alcoholcontrole
Securitymedewerkers toonden tijdens de demodag hun speciale camerabewakingszuilen, die direct verbonden zijn met de centrale meldkamer. Die worden onder meer ingezet voor de beveiliging van panden, opslagterreinen of de Chemelot hekwerken. Ook demonstreerden zij speciale apparatuur voor alcoholcontroles tijdens Turn Arounds of specifieke situaties. En de speciaal getrainde speurhonden lieten zien hoe zij in zo’n situatie binnen enkele seconden drugs weten te vinden. 

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief