×

Dynamiek in de railwereld

Sitech Site Infrastructure zoekt voortdurend naar innovaties om de veiligheid en efficiency van de rail infrastructuur op de Chemelot site te verbeteren. Niet altijd eenvoudig, maar gelukkig zitten ze al behoorlijk op het goede spoor. “We volgen alle innovatieve ontwikkelingen in de railwereld op de voet”, verzekert Marcel Roost, Manager Site Infrastructure.

De medewerkers van Site Infrastructure werken aan verschillende innovaties. Projectleider Eefje Linnartz: “De Trackscan is een tractiemiddel voorzien van camera’s en laserequipment, waarmee we de railinfra in kaart brengen om te zien waar onderhoud nodig is. Verder zijn we bezig met de Rolling Stock Evaluation Tool (RSET), waarmee we treinen op de Chemelot site met camera’s scannen om te zien wat de conditie van de wagons is. Daarnaast maken we steeds meer gebruik van sensoren om data te genereren. Bijvoorbeeld op het spoor, waar we onder meer de temperatuur meten om tijdig afwijkingen te constateren. Ook op stootjukken aan het eind van bepaalde sporen zitten sensoren. Als die geraakt worden door een locomotief of wagon, dan geeft de sensor een sein af zodat ze op de goede plek teruggezet kunnen worden.”

Monitoring data voor optimalisatie processen

Marcel: “Ik heb hoge verwachtingen van deze innovaties. De gegenereerde data helpen bij het optimaliseren van onze processen. Zo kunnen we de veiligheid van de rail infra nog beter borgen en nog efficiënter werken. Maar de toekomst heeft nog meer in petto: hybride locomotieven, locomotieven op waterstof, automatische  koppeling van wagons en global positioning van wagons. Die technieken staan nog in de kinderschoenen. Samen met ProRail en via World Class Maintenance volgen wij deze innovaties op de voet.”

Bekijk de video: innovaties Site Infrastructure 

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief