×

Expertise Sitech gevraagd voor Einstein Telescoop

De Einstein Telescoop is een nog op te richten observatorium, dat het verre heelal onderzoekt aan de hand van zwaartekrachtsgolven. In 2025 wordt besloten waar dit onderzoekscentrum gebouwd wordt. De grensregio van Nederland, België en Duitsland is een mogelijke locatie. Onderzoekers, bedrijven en overheden in deze regio verkennen samen de mogelijkheden. Ook Sitech is gevraagd om mee te denken. Technology Manager Peter Bosmans over onze bijdrage.

Ontdekkingen door zwaartekrachtsgolven
“De Einstein Telescoop meet zwaartekrachtsgolven”, legt Peter uit. “In september 2015 zijn deze pas voor het eerst waargenomen. Daarmee hebben onderzoekers een nieuwe manier in handen om het heelal te bestuderen. En dat kan leiden tot ontdekkingen, bijvoorbeeld over wat er gebeurde net na de oerknal. Zo krijgen we nieuwe inzichten in ons universum. Om de bouw van de Einstein Telescoop mogelijk te maken, moeten er geavanceerde technieken ontwikkeld worden. De kennis die daarmee wordt opgedaan komt uiteindelijk ook weer ten goede aan de mensheid.” 

Extreme koel- en vacuümtechniek nodig
Wat voor soort technieken moeten er dan nog ontwikkeld worden? Peter geeft een voorbeeld: “Een deel van de installatie van de Einstein Telescoop bevindt zich onder de grond in tunnels van 10 en 30 kilometer lang. Voor het nauwkeurig meten van zwaartekrachtsgolven is het belangrijk dat die ondergrondse installatie koel blijft, zo’n -259˚ Celsius. Ook mag er geen vocht aanwezig zijn om een goed signaal te krijgen, daarvoor zijn vacuümmachines nodig. In de tunnels worden dus elke honderd meter koelinstallaties en vacuümunits geplaatst. De technologie om zo diep in de koel- en vacuümzone te blijven, moet nog ontwikkeld worden.”

Gunstig vestigingsklimaat
De aanwezigheid van kennisinstellingen en hightech bedrijven maakt deze regio tot mogelijke locatie voor de Einstein Telescoop. Peter: “Ook rust, een stabiele bodem en sterk ecosysteem zijn belangrijke factoren die deze regio geschikt maken. Verder is Sardinië in de race als mogelijke locatie. Waarschijnlijk wordt in 2025 bekend wat de meest geschikte locatie is. Als de keuze op deze regio valt, dan biedt dit de komende vijftig jaar werkgelegenheid aan ruim 1.000 mensen.”

Rol van Sitech
“Sitech is benaderd voor deelname door LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van de Provincie Limburg”, vervolgt hij. “Ze willen gebruik maken van onze expertise rondom de ontwikkeling en het onderhoud van de koel- en vacuüminstallaties van de Einstein Telescoop.” Peter Bosmans, Technology Manager

Ook willen ze de kennis van Sitech gebruiken om de prestaties van deze installaties te maximaliseren. En zo de levensduur – nu geschat op 50 jaar – te verlengen. Dat betekent werk voor verschillende Sitech vakdisciplines: Technology & Innovation, Maintenance, Turn Arounds en Projects.

Onderzoekers, bedrijven en overheden verkennen samen de mogelijkheden om de Einstein Telescoop naar deze regio te halen. Naar verwachting maken geïnteresseerde landen in Europa hun formele kandidatuur voor de Einstein Telescoop in 2023/2024 bekend. ​
 

Meer weten over de Einstein Telescoop?

Beluister hier de podcast.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief