×

Enorme energiebesparing op stoomverbruik

De energiecrisis dwingt veel bedrijven te onderzoeken waar besparingen mogelijk zijn. Sitech denkt mee over besparingsideeën, zoals de procesoptimalisatie van de grootste stoomverbruiker bij een van onze grote internationale klanten. Een idee dat eenvoudig, snel en zonder investeringen kon worden doorgevoerd. En waarmee veel energie bespaard kan worden: maar liefst 7 procent op het jaarlijkse stoomverbruik bij deze installatie.

Minder stoom bij lagere doorzet
Sebbe Lecocq, Process Control & Optimization Engineer bij Sitech, is een van de bedenkers. Hij legt uit: “Het idee is eigenlijk heel eenvoudig: door in deze installatie temperatuur te koppelen aan druk daalt het stoomverbruik. Voorheen was de temperatuur een vaste waarde, die uit voorzorg aan de hoge kant werd ingesteld. Ook de druk was een vaste waarde bij alle productiesnelheden. Door de druk te koppelen aan die productiesnelheid, is bij een lage doorzet de temperatuur ook veel lager. Hoe lager de doorzet, hoe lager de benodigde stoomhoeveelheid per ton product.

Noodzaak tot energie besparen
“Dit idee om het stoomverbruik terug te dringen is niet nieuw”, reageert Marc Pijpers, Process Control & Optimization Consultant bij Sitech. “Al voor de energiecrisis waren we hiermee aan de slag. Maar aanvankelijk leidde het tot storingen in de installatie. Omdat destijds de noodzaak ontbrak, hebben we het idee niet verder uitgewerkt. De huidige crisis heeft ervoor gezorgd dat energiebesparing hoog op de agenda staat. Daardoor hadden we de ruimte het idee nu in praktijk te brengen.”

'SMART samenwerken maakt het mogelijk om met weinig energie een maximale besparing te realiseren.'


Samen en snel gerealiseerd
Er zijn meer ideeën om het stoom- en stroomverbruik terug te dringen. Die kunnen nu optimaal benut worden. Sebbe: “Zoals de installatie van een damprecompressie-unit of de vervanging van een vaste pomp door een toerentalgerelateerde pomp. Daarvoor zijn behoorlijke investeringen nodig.” Marc: “Wat wij nu gedaan hebben, kost alleen wat manuren en software. Bovendien waren we niet afhankelijk van externe partijen bij de uitvoering. We hebben dit zelf gedaan, samen met de operators van de meetkamer. Daardoor konden we dit idee binnen vier maanden doorvoeren.”

Proces blijven optimaliseren
Door de snel stijgende energieprijzen, valt de besparing nog hoger uit dan gedacht. “De hoeveelheid stoom die hiermee bespaard kan worden is afhankelijk van de doorzet bij de verschillende producttypes”, aldus Sebbe. “Over alle producttypes heen kan hiermee op jaarbasis tot wel 7 procent op het stoomverbruik bespaard worden, afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer.” Marc besluit: “Door het proces te blijven optimaliseren, bekijken we of er nog meer besparingen mogelijk zijn. Dit evalueren we eind 2023.”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief