×

Grote ingreep aan het riool op Chemelot

Er waren schades gevonden aan het laatste deel van de hoofdafvoer van de riolering op de Chemelot site. Snelle reparatie was noodzakelijk, want hierlangs passeert zo’n 3.200 kuub afvalwater per uur. Hoe voer je veilig en verantwoord werkzaamheden uit, zonder de continuïteit van de gehele site in gevaar te brengen? Samen met Royal HaskoningDHV kregen we het voor elkaar!

Slimme metingen om uitval te voorkomen
Voor de reparatie moest het riooltracé eerst watervrij worden gemaakt. “Hiervoor hebben we een speciaal ompomp progamma ontworpen”, legt Stefan Janssen (Asset beheerder OBL riolering) van Royal HaskoningDHV uit. “Zeker geen standaard klus. Want via dit tracé wordt ook procesafvalwater getransporteerd, dus er moesten speciale maatregelen getroffen worden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Om die reden moesten we er ook van verzekerd zijn dat deze tijdelijke installatie niet uit zou vallen. In de voorbereiding deden we daarom diverse storingsanalyses, voerden testprogramma’s uit en maakten de risico’s beheersbaar. Bovendien pasten we tijdens de uitvoering diverse slimme meettechnieken toe, waarvan we de resultaten live konden volgen via een mobiel netwerk. Dat stelde ons in staat om bij calamiteiten direct in te grijpen op de juiste plek.”

Goede lekdichting dankzij zorgvuldige materiaalkeuze
Over de reparatie van het riooltracé vertelt Sitech’s Senior Projectmanager Etienne Haine: “We maakten hiervoor gebruik van een kousrelining. Deze is voorzien van hars en wordt door het riool getrokken. Als de hars is uitgehard, is de rioolleiding weer lekdicht. Gezien de afmetingen van het riool was dit een behoorlijke uitdaging: het tracé bestaat uit een beton- en een asbestcementbuis met elk een doorsnede van 1,2 meter en bevat het drie rioolputten. De lengte van het gehele tracé bedraagt 740 meter, over verschillende huisbaasgebieden. Het was van groot belang dat we ons tijdens de scopingfase goed oriënteerden op het meest betrouwbare materiaal en uitvoeringsmethode. Dat resulteerde in de keuze voor een naaldvilt kous." 

Het project werd succesvol afgerond dankzij de goede voorbereiding en uitstekende samenwerking. Met dank aan de firma’s Rasenberg, Peeters, Eekels, G4S en Insituform voor hun medewerking.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief