Corrosie onder isolatie (COI) vormt een ernstige bedreiging voor het veilig bedrijven van chemische installaties. Het bestrijden ervan levert de procesindustrie enorme onderhoudskosten op. Op dit moment implementeren we een innovatieve techniek om COI voorspelbaar te maken. Onze eerste test in de ACN-fabrieken van AnQore was een succes.
Vocht en corrosie monitoren
Peter Janssen
(Senior Mechanical Engineer Corrosion & Materials bij Sitech Services): “De meting, die ontwikkeld is door het Engelse bedrijf CorrosionRADAR, bestaat uit een koolstofstalen draad die geïntegreerde sensoren bevat. Deze brengen we aan op de risicovolle gedeeltes van een installatie. Eenmaal in bedrijf wordt er een radarsignaal door de draad gestuurd, waarmee de aanwezigheid van corrosie opgespoord kan worden. De gegevens worden uitgelezen via een draadloos netwerk en kunnen continu gemonitord worden. Dat gebeurt nu nog door CorrosionRADAR zelf, maar we zijn bezig dit onder te brengen in ons Sitech Asset Health Center. Deze toepassing wordt getest met een ATEX gecertificeerd systeem, een wereldwijde primeur.”
“Door innovaties en een integrale aanpak verminderen we onderhoudskosten door corrosie onder isolatie te voorspellen en uiteindelijk te voorkomen.”
Peter Janssen, Senior Mechanical Engineer Corrosion & Materials bij Sitech Services
Sitech investeert in innovatie
De nieuwe techniek is toegepast in de ACN-fabrieken van AnQore. Peter: “Begin dit jaar hoorden we dat de isolatie van de AS107 kolom tijdens de turnaround verwijderd zou worden, om hem vervolgens te stralen en conserveren. Een unieke kans om deze techniek te testen in een fabriekssituatie, omdat dit maar eens in de 15 à 20 jaar gebeurt. We zijn in gesprek gegaan met de Plant Manager en zelfs bereid de investering voor onze rekening te nemen, omdat innovatie zo belangrijk is voor Sitech. Dankzij de inzet van medewerkers bij AnQore en het turnaroundteam is het gelukt dit project tijdens de turnaround uit te voeren.”
Aanzienlijke besparing op onderhoud
Wat levert het op? Steven Custers (Materials & Corrosion Engineer bij Sitech): “We verwachten dat de kolom de eerste 25 jaar niet meer uitgepakt hoeft te worden. Want we zijn nu in staat te meten of er vocht in de isolatie komt en corrosie optreedt, in welke mate dit zich ontwikkelt en waar het zich bevindt. Dat kunnen we op circa 10 centimeter nauwkeurig bepalen. Is een reparatie nodig, dan hoeft de isolatie alleen lokaal verwijderd te worden op de plek waar de herstelwerkzaamheden nodig zijn. Normaal gesproken moet je 100% van de installatie uitpakken, ook al heb je maar 5% schade. Dat levert hoge kosten op. Die kosten bespaar je met deze techniek, waarmee de installatie bovendien een stuk veiliger wordt.”