Op Chemelot worstelen veel organisaties met de vraag hoe ze Industry 4.0 optimaal kunnen inzetten. Nieuwe, innovatieve technologieën en software zijn daarbij weliswaar een must, maar niet de enige oplossing om de chemische industrie te optimaliseren. Bij het Sitech Asset Health Center (SAHC) zijn Valentina Litovchenko (BU manager) en Pieter Geelen (Data Scientist) dagelijks bezig met dit vraagstuk. Hoe verloopt de transitie van de chemische industrie naar Industry 4.0?
Innovatieve technieken nog teveel geënt op traditioneel onderhoud
Stilstand is achteruitgang. Dit geldt voor elke sector, dus ook voor de chemie. Het is zaak om steeds je grenzen te verleggen en je te blijven ontwikkelen. Maar je kunt niet innoveren zonder anders naar dingen te durven kijken en soms over je eigen schaduw en koudwatervrees heen te stappen. Daar ligt nog een flinke uitdaging voor Industry 4.0 op Chemelot. “Het gaat niet zozeer om het implementeren van nieuwe technologie, maar om een heel andere manier van managementdenken,” vindt Pieter Geelen. “We zijn allang in staat om allerlei data te koppelen aan de vakkennis van onze engineers. En om de connectie te leggen tussen al die data en voorspellende modellen. Maar veel innovatieve technieken en voorspellende modellen zijn nog geënt op de traditionele wijze van onderhoud. En veel plantmanagers zijn nog (te) voorzichtig om vol te gaan voor plantspecifieke datagedreven besluitvorming.”
Durven we besluiten te baseren op data?
Om echt een stap vooruit te zetten en de informatie vanuit data optimaal te benutten, moeten we uit onze comfortzone. Valentina Litovchenko: “Maar durven we dat met zijn allen? Durven we besluiten te baseren op data? Nieuwe data te verwerken in onze bedrijfsstrategie en ons handelen? Informatie vrij te geven en te delen? En onze cultuur hierop aan te passen? Dat is namelijk precies het punt waarop technologie en mensen elkaar ontmoeten. We handelen vanuit eenzelfde doelstelling: het verbeteren van de plant performance. Laten we niet bang zijn om hiervoor nieuwe tools en technologieën in te zetten. Sterker nog, die hebben we nodig. Want anders gaat er veel kennis verloren, als onze huidige vakmensen straks met pensioen zijn.”
Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
Een steun om anders te gaan denken is het bekende matrixmodel ‘Knowns/Unknowns’. Dit laat zien wat we al wel weten en wat nog niet. Hoe we samen achter het onbekende kunnen komen. En vooral hoe we oplossingen kunnen bedenken voor de problemen die we nu nog niet helemaal in het vizier hebben. Het model nodigt uit om het nieuwe toe te laten en ook naar anderen te luisteren, in plaats van vast te houden aan oude patronen. Door samen te werken kunnen we een licht werpen op de toekomst, breder kijken en zo meer zien.
Klaar voor een totaal andere mindset
De grootste uitdaging van Sitech Services lijkt dus niet om technologisch klaar te zijn voor Industry 4.0, maar om managers over de streep te trekken. Pieter Geelen: “Telkens weer blijkt dat de technologieën al veel verder zijn dan de capaciteit van onze klanten om ze daadwerkelijk toe te passen. Willen we straks niet achterop raken, dan wordt het tijd om open te staan voor innovatie en Industry 4.0 een plek te geven in de bedrijfsstrategie. Pas dan krijgt innovatie daadwerkelijk een kans om te excelleren, om sterker te worden en om effect te vergroten.”
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over het Sitech Asset Health Center? Ga naar sitech.nl/sahc of neem contact op met Valentina Litovchenko: valentina.litovchenko@sitech.nl.