
In de markt zijn regelmatig nieuwe, innovatieve technieken voorhanden om inspecties beter en veiliger uit te voeren. Voordat deze technieken door Sitech en haar klanten gebruikt kunnen worden, worden ze getoetst en getest. Daar houdt het Platform Innovatieve Inspectiemethoden zich mee bezig. Op 21 oktober 2021 organiseerden zij een Demodag. Projectmanager Innovations Wilbert Derks van Sitech geeft een toelichting.
Wilbert: “De innovatie van de firma Atlas was zo interessant, dat onze business unit Fire Brigade & Security direct is overgegaan tot de aanschaf ervan. Het gaat over een ATEX-gecertificeerd apparaat waarmee je gaslekken in fabrieken kunt opsporen. Het apparaat laat zien waar het gaslek zich bevindt en hoeveel gas er vrijkomt. Deze ‘proven technology’ kunnen we bijvoorbeeld inzetten bij de opstart na een Turn Around.”
Er waren ook technieken die aansloten op innovaties die we in meer of mindere mate al gebruiken. Zo presenteerde de firma Peeters twee innovatieve technieken op het gebied van industrieel reinigen. Wilbert: “Bijvoorbeeld ‘cleaning robots’, daarmee kun je voorkomen dat mensen een vat of tank moeten betreden om deze te reinigen. Dit gebeurt door een robot, een soort mini-tank op rupsbanden. Via het mangat gaat deze robot naar binnen om het aanwezige vuil los te maken met behulp van een schroef en hogedrukspuit. Het losgekomen vuil wordt vervolgens opgezogen en afgevoerd. Daarnaast is de firma Peeters ook bezig met laserreinigen. Die techniek hebben we onlangs met succes toegepast bij de ammoniakfabrieken.”
Een andere interessante innovatie is afkomstig van de firma Hexagon. “Die borduurt voort op de indirect visuele inspecties om scheurtjes of kleine gaten in wanden op te meten”, aldus Wilbert. “Alleen maakt deze techniek gebruik van 3D laserscannen in plaats van een camera. Het bijzondere daaraan is dat deze ongeveer honderd keer nauwkeuriger is dan onze huidige 3D laserscanapparatuur. Hiermee kan een aantasting aan een wand of pijp met een nauwkeurigheid van 20 micron in kaart worden gebracht.” [foto 2048 en 2064]
Wilbert: “Ook hebben we robothond SPOT van Boston Dynamics bekeken. Die kan eenvoudige inspectietaken uitvoeren tijdens fabrieksrondes, in aanvulling op het werk van monteurs, operators of de brandweer. Je kunt er diverse sensoren aan bevestigen, bijvoorbeeld voor inspecties of gasdetectie. Op dit moment wordt SPOT nog volop doorontwikkeld door TNO. Er moet nog intelligentie toegevoegd worden, zodat de robothond zelf zijn weg kan vinden als hij onverwachte zaken zoals een steiger tegenkomt. Het is de bedoeling dat we deze techniek volgend jaar gaan testen op de Chemelot site.”
Meer weten?
Heeft u interesse in één of meerdere van deze innovaties? Neem dan contact op met Wilbert Derks via wilbert.derks@sitech.nl