×
Sitech Services B.V. pay-off

Inzet container bij blusincidenten bevordert arbeidshygiëne

Met de ingebruikname van een container met schone bluspakken werd het project ‘Schoon Werken’ bij de bedrijfsbrandweer afgerond. Het bijzondere aan dit laatste projectonderdeel is dat de inrichting van de container volledig in eigen beheer is ontworpen en gebouwd. 

Aandacht voor arbeidshygiëne 
In 2016 is onze bedrijfsbrandweer gestart met het project ‘Schoon Werken’ voor het verbeteren van de arbeidshygiëne. Dit naar aanleiding van evaluaties van incidenten. Maar ook op landelijk niveau stond dit onderwerp volop in de belangstelling. Naast de aanschaf van middelen, zoals een tweede bluspak, stelde onze brandweer procedures op voor een duidelijker scheiding tussen vervuilde en schone zones. Brandwacht Paul Verjans licht toe: “Vervuiling moet zoveel mogelijk op de plaats van het incident blijven. Vanaf daar worden de bluspakken in speciale waszakken naar de Sitech Safety Shop gebracht, waar ze met zak en al de wasmachine ingaan.” 

Besparen door zelf doen 
Hij vervolgt: “Om vervolgens schone pakken op de plaats incident te krijgen, gingen we op zoek naar een container die er met een haakarmvoertuig neergezet kan worden. Via de overheidsbrandweer tikten we heel voordelig een tweedehands container op de kop. We besloten zelf aan de slag te gaan met de inrichting ervan. Daarvoor hebben we immers de kennis en kunde in eigen huis en ook de beschikbare mensuren: de eerste blusploeg kon deze werkzaamheden uitvoeren terwijl ze op de kazerne aanwezig waren. Door deze aanpak hebben we ruim € 20.000,- weten te besparen.” 

Eisen aan inrichting 
Wat zit er allemaal in de container? Sven Manten (Brandwacht): “Een kledingrek voor schone bluspakken, kisten voor materialen, ruimte voor ademluchtflessen en niet te vergeten een koelkast. Het is belangrijk om voldoende eten en drank voorhanden te hebben bij een inzet, want binnen een halfuur verlies je behoorlijk wat vocht bij dit zware werk. Het is belangrijk dat tijdig aan te vullen, want 2% vochtverlies zorgt voor 20% verminderde prestaties.” 

Trots op professionalisering 
Bij de brandweer zijn ze trots op het resultaat. “De container is een enorme verbetering. Voorheen moesten verschillende brandweermensen spullen naar de plaats incident brengen; deze mensen moesten we dan missen bij de inzet. Omdat het materieel nu al klaar staat, kun je in korte tijd een heel magazijn in de buurt van het incident plaatsen.” Op het gebied van logistiek zal de bedrijfsbrandweer steeds meer gebruik gaan maken van containers. Zo gaat de Sitech Safety Shop gebruik maken van containers voor strategische voorraden bij turnarounds.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief