×

Inzet droneteam voor betere incidentenbestrijding

Sinds kort wordt het Sitech droneteam niet alleen op de Chemelot site ingezet, maar ook in Limburg en een deel van Zuidoost Brabant. Per 1 september zijn we een unieke samenwerking aangegaan met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (VRZL) voor incidentenbestrijding in de regio. Het speciaal opgeleide Sitech droneteam is 24/7 inzetbaar en is één van de vijf teams die op dit moment in Nederland operationeel zijn. De inzet van drones heeft een grote meerwaarde bewezen bij de bestrijding van incidenten.

Samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-Limburg
VRZL en Sitech Services werken al jaren samen op het gebied van gaspakken, specialistische inzet en schuimblussing. Onze brandweer beschikt over specialistische kennis en materieel, daar waar het organiseren van deze specialismen voor de Veiligheidsregio hoge kosten met zich meebrengt op het gebied van materieel en personeel. Samenwerking ligt daarom voor de hand. 

24/7 inzetbaar
Door de samenwerking tussen de bedrijfsbrandweer en de Veiligheidsregio beschikken we in deze regio over een 24/7 inzetbaar team, zowel binnen als buiten de site. Door de inzet van een drone kunnen incidenten aanmerkelijk efficiënter bestreden worden. De drone is namelijk uitgerust met speciale camera’s, waarmee de brandweer een brand van bovenaf bekijkt. Ook bij opsporing of verkeersongevallen kunnen dronebeelden de politie helpen. 

Inzet drones op Chemelot site uitbreiden
Maar er zijn meer toepassingen voor bedrijven op de Chemelot site. “Tot nu toe werden drones op onze locatie vooral ingezet voor inspecties in besloten ruimten”, verklaart Wilbert Derks, Program Manager Innovations. “Door de strakke wet- en regelgeving waren de mogelijkheden echter beperkt bij dronevluchten over de locatie. Vandaar dat we op het idee kwamen een eigen droneteam op te richten, dat aan alle eisen voldoet uit het brandweer handboek om ontheffingen te krijgen. Uiteindelijk kunnen we die expertise straks ook weer inzetten voor andere doeleinden, bijvoorbeeld inspecties, bewaking bij Turn Arounds of emissiemetingen.”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief