×
Sitech Services B.V. pay-off

Positief over laserreiniging: snel, schoon en zeer effectief

Een primeur voor de Chemelot site: Laserreiniging. Een innovatieve reinigingstechniek die bij twee reformerpijpen bij de ammoniakfabrieken voor het eerst werd ingezet. De resultaten waren positief. Met deze techniek zijn we in staat de vervuiling heel goed weg te halen, zonder dat dit invloed heeft op de wanddikte. Binnen Sitech bekijken we de mogelijkheden om deze techniek breder te gaan inzetten.

Ahmed Mhaoui, Mechanical Engineer Materials & Corrosion, geeft een situatieschets: “In twee reformerpijpen waren scheurtjes aanwezig die met het blote oog zichtbaar waren. Samen met een team van deskundigen en het plantmanagement besloten we de fabriek stop te zetten om dit verder te onderzoeken. Voordat we dit onderzoek (konden uitvoeren, moesten de pijpen eerst gereinigd worden, maar doordat de pijpen verspringen, konden reguliere reinigingstechnieken niet ingezet worden. Daarom ging het team op zoek naar alternatieve manieren om de pijpen te reinigen.”

Effectief, snel en schoon resultaat
Integrity Engineer Ron Herings suggereerde laserreiniging. Bij deze milieuvriendelijke, innovatieve  techniek wordt met behulp van een speciale laser een geconcentreerde lichtbundel direct op de vervuiling gericht. En dat heeft grote voordelen. Asset Engineer Sander Schepers vult aan: “Met laserreiniging haal je alleen de verontreiniging weg, niet het materiaal. Dat werkt heel effectief en bovendien is het sneller dan de traditionele manier van schoonmaken. Twee keer eroverheen met een lichtbundel en het is schoon! De vrijgekomen vervuilingsdeeltjes worden meteen afgezogen, waardoor de omgeving een stuk schoner blijft. Bovendien hebben we het gewenste NDO onderzoek na de reiniging direct kunnen uitvoeren.”

Een techniek die breed inzetbaar is
Laserreiniging is breed inzetbaar, omdat het ook voor grotere oppervlakken gebruikt kan worden. Vanuit Sitech voeren we op dit moment gesprekken met onze klanten om te bekijken waar deze reinigingstechniek nog meer toegevoegde waarde biedt.

Wilt u meer informatie over laserreiniging of andere technieken voor industrieel reinigen? Neem dan contact op met onze Sourcing Manager Marco Biermans, marco.biermans@sitech.nl

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief