×

Levensduur kolommen en bruggen met 50 jaar verlengd

De 3.500 kolommen van het vitale leidingennetwerk op de Chemelot site zijn meer dan 50 jaar oud en vragen jaarlijks onderhoud. Het buitenklimaat en de omgeving zorgen voor corrosie van de wapening in de betonconstructies, met het gevaar op sterkteverlies. Peter Brabers, Senior Project Manager en adviseur bij Sitech Services bedacht een unieke oplossing om de levensduur met 50 jaar te verlengen.

Verschillende oplossingsrichtingen onderzocht
De ruim 50 jaar oude betonnen kolommenbanen ondersteunen het vitale netwerk van product en utility leidingen van site-users. In 2018 voerde Sitech Infra in samenwerking met Royal HaskoningDHV een studie uit naar de faalmechanismen om de levensduur van deze verouderde kolommen met 25 jaar te verlengen. Een generieke oplossing was niet eenvoudig te vinden, vanwege afwijkingen in de maatvoering van de kolommen door scheefstand en vervormingen. Verschillende oplossingsrichtingen passeerden de revue, maar het gouden idee zat er niet bij. In 2019 kwam Peter aan boord. Hij verklaart: “Samen met het team deden we eerst een zorgvuldige analyse. Mijn ervaring met voorgespannen betonconstructies bracht mij op het idee van een uitwendige voorspan oplossing.”

Verstevigen vanaf de buitenzijde
Peter deed ervaring op met een dergelijke oplossing toen hij als hoofdconstructeur voor beton- en staalconstructies werkte voor een fabriek in Italië, waarvan de betonconstructie van het dak door brand was aangetast. “We gebruikten toen een uitwendige voorspanning om de betonconstructie zijn oorspronkelijke sterkte terug te geven. Ik vroeg me af of we dit principe ook konden toepassen voor het verstevigen van de kolommenbanen. Bijvoorbeeld door aan de uiteinden van de betonnen dwarsbalken roestvrijstalen kopplaten aan te brengen, die met draadstangen worden verbonden en voorgespannen. Die voorspanning, in combinatie met een uitwendige conservering van het beton, zorgt ervoor dat de consoles voor zeker de komende 50 jaar heel blijven.” Met hulp van de hoofdconstructeur van Royal HaskoningDHV en zijn team werkte Peter het voorspan idee verder uit. Aannemers SPIE uit Elsloo en Frijns Industrial Group uit Valkenburg zorgden er op hun beurt voor dat de constructie maakbaar en veilig was.

Economische oplossing die 50 jaar meegaat
Hij gaat verder: “De uitwendige rvs-constructie zorgt voor de benodigde sterkte van het beton en vervangt daarmee de functie van de wapening. Daardoor is het risico op corrosie van ondergeschikte aard. Het materiaal is bovendien licht, snel gemonteerd en onderhoudsvrij, dus dat scheelt in de kosten. En het mooie is dat de levensduur van de kolommen hiermee met wel 50 jaar verlengd kan worden. Veel langer dus dan een conventionele oplossing in thermisch verzinkt staal met coating.”

Trots op primeur
Inmiddels zijn RHDHV, SPIE en Frijns gestart met uitvoering van dit levensduurverlengende project. “Omdat het rvs niet geconserveerd hoeft te worden, hoeven we niet te wachten tot het voorjaar en kunnen we altijd doorwerken”, eindigt de Senior Project Manager. “De oplossing is nog niet eerder op deze manier toegepast, een primeur dus voor ons team en de Chemelot site. En daar zijn we uitermate trots op!”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief