×

Mosselmonitor® zorgt voor betere screening afvalwater

Om klaar te zijn voor de toekomst moet de Integrale Afvalwater Zuivering Installatie (IAZI) stoffen in het afvalwater telkens beter kunnen meten en analyseren. Dat wordt sinds kort onder meer met behulp van mosselen gedaan. Een beproefde methode die dankzij een zelf ontwikkelde techniek geschikt is gemaakt voor afvalwater. Een primeur in Nederland!

Mossel reageert al op zeer kleine afwijkingen
Drinkwaterbedrijven, waaronder WML, maken al tientallen jaren gebruik van een Mosselmonitor®. De techniek is eenvoudig, maar zeer effectief en betrouwbaar. Ger Notermans, Compliance Officer en Lab Expert: “Mosselen reageren direct op een afwijking in de waterkwaliteit doordat hun schelpen zich sluiten. De Mosselmonitor® meet via een sensor elke minuut de afstand tussen de schelpen van de mossel. Op het moment dat 7 van de 8 mosselen een bepaalde tijd gesloten zijn, komt er een alarm binnen bij de meetkamer. De meting is ‘realtime’, dus we zien het op het moment dat het gebeurt. Daardoor kunnen we in een vroeg stadium reageren. Het mooie is dat de mosselen al reageren nog voordat de kwaliteit van het water zich in het risicogebied bevindt.”

De juiste keuzes door gedegen onderzoek
Al in de zomer van 2016 startte de IAZI in samenwerking met het Centre of Expertise Water Technlogy (CEW) en onderzoeksbureau WLN een onderzoek om te bekijken of deze techniek voor de kwaliteitsbewaking van drinkwater ook toegepast kon worden op gezuiverd industrieel afvalwater (effluent). Ger: “Rivierkreeften gaven te vaak een vals alarm, vandaar dat de keuze uiteindelijk viel op mosselen.” Na verloop van tijd wennen de mosselen aan het effluent, wat hun reactiesnelheid kan beïnvloeden. “Vandaar dat we de mosselen na zes tot acht weken wisselen”, vervolg Ger. “De zoetwatermosselen die we hiervoor gebruiken, kweken we zelf.

Uniek koelsysteem ontworpen
Om te overleven, moet het effluent van de IAZI dat naar de mosselen stroomt een bepaald zuurstofgehalte hebben en onder de 24˚C blijven. Ron van Laarhoven (Senior Analytics Engineer Sitech): “Ons afvalwater is ‘s zomers warmer, vandaar dat het gekoeld moet worden. We hebben een uniek koelsysteem ontworpen, dat we door SPIE lieten maken.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief