×

OCI Nitrogen ontzettend blij met nieuwe Lamontketels

Na 30 jaar trouwe dienst waren twee Lamontketels in de kunstmestfabrieken van OCI Nitrogen aan vervanging toe. De opdracht voor de aanmaak en (de)montage ervan werd gegund aan MCL Apparatenbouw. Een project vol uitdagingen met een uitstekende samenwerking als succesfactor.

Veel oplossen in korte tijd
Projectmanager John Schepers (Sitech): “Tijdens de turnaround van 2015 hadden we lekkages gerepareerd in de Lamontketels. Omdat we vreesden voor nieuwe lekkages onderzochten we mogelijke oplossingen. Een daarvan was een complete vervanging van het middenstuk en de helm van de ketels. Daarmee losten we ook andere problemen op. Zoals het veiliger betreden van de ketels voor inspecties door een mangat op het middenstuk te plaatsen. En een beter ontwerp van de flensverbinding, wandkoeling en branderbak. Dit scenario werkten we uit in een business case, rekening houdend met de productiederving en de opbrengst van de terugwinning van platina.”

Volledig nieuwe engineering
Na een uitgebreide marktverkenning werd ervoor gekozen de engineering, de bouw en het inbouwen onder te brengen bij MCL Apparatenbouw. Mark Haen, Kwaliteitsmanager en Constructiemanager: “We waren blij met deze omvangrijke opdracht. Een Lamontketel is 9 meter hoog, heeft een doorsnede van 4,5 meter en een gewicht van 33.000 kilo. Binnenin bevindt zich meer dan 3,5 kilometer aan wandspiralen. De oorspronkelijke tekeningen van de installatie bleken niet compleet, waardoor de engineering volledig opnieuw gedaan moest worden.” Henk Thijssen (Senior Chemical Engineer bij Sitech) voegt toe: “Elke kleine wijziging in de installatie moest doorgerekend worden. Zo moesten de wandspiralen hoger komen om de warmtebelasting aan de wand te verlagen..”

1.200 lassen controleren
“Dit was de meest uitdagende opdracht die ik ooit heb gehad”, blikt Rob Feij terug, Projectleider bij MCL Apparatenbouw. “De engineering en bouw van de spiralen voor de wandkoeling wilden we uitbesteden aan een specialistische firma. Hiervoor kwamen we uit bij  het Duitse FINOW Industrie Service GmbH. Zij hadden nauwe banden met Steinmüller B.V., de originele fabrikant (OEM) van de ketels. Daar bleek alle technologische kennis aanwezig die we nodig hadden.” De wandspiralen bevatten 1.200 lassen, die allemaal gecontroleerd moesten worden. Sitech Inspections vervulde de rol van Inspectiedienst van Gebruikers (IVG).

Slimme oplossing voor gebrek aan hoogte
Ook tijdens bouw zag het projectteam zich voor fikse uitdagingen geplaatst. Mark: “Nadat de onderdelen waren aangebracht, wilden we de ketels rechtop zetten om ze van bovenaf te vullen. Helaas bleek de onze werkplaats niet hoog genoeg. Als oplossing lieten we een bouwput graven van 7 x 13 meter en 2,5 meter diep.”

Euforie bij inhijsen
De middenstukken en helmen werden vervoerd naar de Chemelot site. Rob: “Voor het inhijsen moesten we eerst nog een nieuwe uitdaging het hoofd bieden: het hijsgat in de fabriek was te klein. Daarom hadden we een verplaatsbare dakconstructie laten maken.” “Bij het inhijsen van de ketels hadden we maar 1,5 tot 2 centimeter speling rondom de tailgasheater en Lamontketel”, reageert Mark. “Het was een kwestie van millimeters om de nieuwe ketel in het 30 jaar oude frame te laten passen. Maar na een uur of twee lukte het wel. Een euforisch moment.” Daarna was het tijd om op te starten. Henk Thijssen: “De ketels werkten uitstekend. Zo goed zelfs dat de ketelvoedingswaterpompen tegen hun grenscapaciteit aanliepen door de verbeterde warmteoverdracht en stoomproductie. Na het vervangen van één van deze pompen draaide de installatie op volle toeren.”

Succesvol project dankzij open samenwerking
Het projectteam is trots op dit resultaat, dat niet in de laatste plaats te danken is aan de open en constructieve samenwerking. John: “Er is prima kwaliteit geleverd, we zijn ruim binnen budget gebleven, de planning is gehaald en er heeft zich nog geen first aid voorgedaan.”


Diederik van Heugten, Plant Manager Fertilizers bij OCI Nitrogen:

“Top project! Leuk om te doen. Veel technische en technologische uitdagingen. Super resultaat op gebied van Veiligheid en Kwaliteit. Daarnaast doen de ketels het nog geweldig ook.”


Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief