
Zaterdag 26 juni organiseerden Heemkundevereniging Geleen, oud-mijnwerkers, burgers en politici een opruimactie rondom de loonhal van de voormalige Staatsmijn Maurits. Dit alles naar aanleiding van het initiatief van Michel van Dijke en Xavier Maurer die een oproep plaatsten iets te doen aan de verloedering van het Geleens mijnverleden. Met een geweldig resultaat: ruim 70 vrijwilligers ruimden op hun vrije zaterdag het onkruid op. Medewerkers van de brandweer van Sitech services vonden dit een fantastisch initiatief en wilden de vrijwilligers verrassen. Na afloop van de opruimactie namen zij hen mee voor een rondleiding op de bijzondere plekken met een uniek mijnverleden.
Het balletje begon te rollen toen Michel van Dijke en Xavier Maurer hun bezorgdheid over de verloedering van het Geleens mijnverleden deelden op social media. Een oproep om te helpen de locatie onkruidvrij te maken werd massaal opgepikt, onder andere door Heemkundevereniging Geleen en Sitech services vanuit de pagina ’Van kolen naar chemie’. Michel van Dijke: "Deze actie moet ertoe leiden dat ons laatste stukje mijnverleden in Geleen niet verdwijnt en de loonhal een permanente invulling kan krijgen. Als de monumentale gebouwen eromheen zichtbaar blijven, nodigt dat weer uit de verhalen over het mijnverleden te blijven vertellen. Mijn opa heeft meer dan 25 jaar op de Maurits gewerkt".
Als zonen van mijnwerkers voelden ook Sitech medewerkers Ingmar Bijlsma en André Siemonsma zich nog altijd verbonden met het mijnverleden. Bovendien stamt de huidige brandweer op Chemelot af van de bedrijfsbrandweer van de Staatsmijnen, die in 1924 is opgericht. De kazerne bevond zich onder de toenmalige lampisterie ofwel de lampen bewaarplaats. Omdat veel oud-mijnwerkers en geïnteresseerden in het mijnverleden graag nog eens een kijkje zouden nemen in en om de oude loonhal, werd de plek eenmalig opengesteld voor een korte rondleiding. Aansluitend op de opruimactie werden de vrijwilligers ontvangen in de oude loonhal waar de Heemkundevereniging koffie en vlaai serveerde. De loonhal is onderdeel van het oude hoofdkantoor van de Staatsmijn Maurits: een mooi gebouw met glas-in-loodramen. Naast een presentatie met historische foto’s van de locatie, waren er zaken te zien die er nu nog staan, zoals de oude watertoren, de werkplaats, het schakelstation en de schacht deksels van de oude mijnschachten, die tot wel 850 meter diep onder de grond gaan.
Xavier en Michel vinden het een meer dan geslaagde actie: "We blijven in de toekomst de vinger aan de pols houden en proberen partijen bij elkaar te brengen". En wie weet ontstaat er wel een jaarlijkse MijnMaurits Dag", aldus de twee.