×

Root Cause Analysis brengt oorzaak frequent falen in kaart

Fitesa in Kerkrade, producent van geperforeerde folies voor de hygiënesector, zocht een oplossing voor een terugkerend probleem aan hun blower in de fabriek. Een probleem dat invloed had op productie- en revisiekosten. Fitesa schakelde de hulp van Sitech in. Dankzij een goed uitgevoerde Route Cause Analysis door een multidisciplinair team wisten wij de oorzaak in kaart te brengen. 

Multidisciplinair team voor brede kijk op faalprobleem
Bij een Root Cause Analysis wordt samengewerkt in een multidisciplinair team, bestaande uit verschillende specialisten: monteurs, operators, engineers, technologen, een plant manager en maintenance manager. Doordat elk teamlid vanuit een ander perspectief naar het probleem kijkt, worden mogelijke oorzaken breed in kaart gebracht, maar kunnen deze ook snel ontkracht of bevestigd worden.

“Zo gingen we ook te werk bij Fitesa”, vertelt Eric Timmermans, Reliability Engineer bij Sitech. “We zijn begonnen met het verzamelen van gegevens door de blower en de stroomtoevoer te voorzien van sensoren die trillingen, temperatuur en vermogen meten. Vervolgens hebben we de historie vanaf het moment van falen vastgelegd in een tijdlijn en is een blower die net terugkwam van revisiewerkzaamheden uitgebreid geïnspecteerd. Op basis van de verzamelde gegevens uit dit vooronderzoek, hebben we een lijst met 50 mogelijke oorzaken opgesomd. Deze zijn in het team besproken. Elke oorzaak is apart behandeld en is op basis van feiten bewezen of afgewezen. Uiteindelijk bleven er twee waarschijnlijke oorzaken over.”

Twee waarschijnlijke oorzaken aangepakt
Inmiddels zijn de twee meest waarschijnlijke oorzaken aangepakt en heeft de blower tot op heden niet meer gefaald. De eerste oorzaak had te maken met de afstelling van de lobben in de blower en de montage van een timing gear. Dit is besproken met de revisie firma en daarop zijn verbeteringen doorgevoerd. Eric vervolgt: “Voor de tweede oorzaak hebben we een meting geïnstalleerd die de waterafvoer van de blower doet meten. Deze continue meting moet aantonen of er water wordt meegevoerd vanuit het productieproces. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.”

“Sitech is binnen de industrie een belangrijke partner op het gebied van assetbeheer. Het probleemoplossend vermogen dat Sitech hanteert tijdens deze case, laat hun professionaliteit duidelijk zien. Samen met ons als klant wordt gewerkt naar een oplossing. En dat middels goede begeleiding en een goede aanpak”

-Wiel Garritsen, Maintenance Manager Fitesa

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief