×
Sitech Services B.V. pay-off

RSET project zorgt voor digitalisering onderhoud spoorvervoer

Digitalisering wordt binnen alle diensten van Sitech steeds belangrijker. Op allerlei gebieden worden nieuwe en innovatieve technieken geïmplementeerd die een positief effect hebben op de veiligheid, de betrouwbaarheid en het rendement van een fabriek. We optimaliseren niet alleen de fabrieken op het Chemelot terrein, maar kijken ook naar verbeterpunten voor de totale infrastructuur op de site. Zo gaan we binnenkort een pilot draaien met realtime data van het railverkeer op de site. Het zogenoemde RSET project, waarbij we met behulp van een camerasysteem en diverse sensoren afwijkingen in railtransporten naar en van Chemelot tijdig kunnen signaleren. De eerste resultaten klinken veelbelovend!

Elke treinwagon die Chemelot binnenkomt of verlaat, dient vooraf door een wagenmeester gecontroleerd te worden. Hij of zij checkt onder andere de conditie van de wielen en de remblokken en controleert of alle wagonnummers goed leesbaar zijn. “Dit gebeurt nog altijd handmatig, vertelt Joep Lemmens, Improve manager Asset Management bij Sitech. “Wagon per wagon, weer of geen weer. Dit terwijl we ook mogelijkheden zagen om door middel van digitalisering deze processen te verbeteren en de wagenmeesters te ondersteunen. Zo kwamen we in contact met RailWatch. Een Duits rail-IT bedrijf dat een module heeft ontwikkeld waarmee we de conditie van goederenwagons digitaal kunnen monitoren.“

Camera's en sensoren verzamelen data over conditie wagons
RSET staat voor Rolling Stock Evaluation Tool. Dit innovatieve systeem is inmiddels al op verschillende goederenspoorlijnen in Duitsland getest en geïmplementeerd. En de resultaten zien er veelbelovend uit. Eefje Linnartz, projectleider Site Infra bij Sitech, legt uit hoe het systeem werkt. “Het systeem wordt op een gunstige plek naast de spoorweg geplaatst. Zodra een goederentrein deze module passeert, wordt met behulp van ingebouwde camera’s en diverse sensoren een enorme hoeveelheid aan data verzameld. Deze data wordt doorgestuurd naar een online dashboard waar we vervolgens de conditie van de diverse vitale onderdelen van het rollend materieel kunnen analyseren. Dankzij dit systeem kunnen we railusers van onze site tijdig informeren over de conditie van de wagons en kunnen we onverwachte storingen zoveel mogelijk beperken. En weten we zeker dat de producten van onze railusers veilig vervoerd worden naar klanten van de Chemelot site.”

Eind dit jaar wordt gestart met de pilot op Chemelot. Joep voegt toe: “Met dit project willen we niet alleen de betrouwbaarheid en beschikbaarheid vergroten, maar dragen we ook bij aan Chemelot’s doelstelling om de meest veilige, duurzame en competitieve chemiesite van West-Europa te worden."

Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met Joep Lemmens, joep.lemmens@sitech.nl.
Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief