×

Sitech droneteam ondersteunt brandweer voor betere incidentbestrijding

Per 1 september zet Veiligheidsregio Zuid-Limburg in samenwerking met Sitech Services drones in bij incidentbestrijding. Het droneteam van Sitech is onderdeel van de bedrijfsbrandweer Chemelot en gaat gebruik maken van de landelijke brandweerlicentie voor het vliegen met drones. Het speciaal opgeleide droneteam is 24/7 inzetbaar in Limburg en een deel van Zuidoost Brabant. Het is één van de vijf teams die op dit moment in Nederland operationeel zijn. De inzet van drones heeft bewezen een grote meerwaarde bij de bestrijding van incidenten.

Sitech Services
Deze publiek-private samenwerking is niet nieuw; VRZL en Sitech Services werken al jaren samen op het gebied van gaspakken, specialistische inzet en schuimblussing. De brandweer van Chemelot beschikt over specialistische kennis en materieel, daar waar het organiseren van deze specialismen voor de Veiligheidsregio hoge kosten met zich meebrengt op het gebied van materieel en personeel. Samenwerking ligt daarom voor de hand. Het droneteam wordt bemand door speciaal voor dit doel opgeleide medewerkers van de Bedrijfsbrandweer Chemelot, onderdeel van Sitech Services.

Peter Bloemers, Manager Fire Brigade & Security bij Sitech: "Drones zijn voor ons in de toekomst niet weg te denken. Zowel voor het bestrijden van incidenten als voor de security van onze chemiesite. Ik zie voor Sitech op termijn veel mogelijkheden om de fabrieken op Chemelot nóg veiliger te kunnen bedrijven."

Beeldvorming
Bij incidenten is het cruciaal om snel een goed beeld te hebben, zodat de juiste bestrijdingsmaatregelen ingezet kunnen worden. Drones zijn de ogen van de brandweer in de lucht. Hiermee ontstaat een goed overzicht van de situatie zonder eigen personeel in gevaar te hoeven brengen. Details worden in beeld gebracht met een warmtebeeldcamera en een zoom camera. Hoe sneller en completer het beeld is, hoe sneller het incident onder controle is. Bovendien kunnen inwoners beter inwoners geïnformeerd worden over het incident en krijgen ze het juiste handelingsperspectief.

Léon Houben, commandant van de brandweer Zuid-Limburg: “Beeldvorming is cruciaal in incidentbestrijding. Wanneer we met deze drones een nog beter beeld krijgen van een incident helpt ons dat enorm. Dat we onze incidentbestrijding kunnen verbeteren met deze unieke samenwerking is een mooie ontwikkeling.”

24/7 inzetbaar
​De Chemelot site is één van de risico-objecten in de regio Zuid-Limburg. Door de samenwerking tussen de bedrijfsbrandweer en de Veiligheidsregio beschikken we in de regio over een 24/7 inzetbaar team, zowel binnen als buiten de site. De samenwerking met de bedrijfsbrandweer heeft bovendien als voordeel dat we in onze regio een op industrie incidenten gespecialiseerd droneteam hebben dat in zeer korte tijd een beeld van de situatie kan genereren. Dat beeld is real time beschikbaar in meldkamers en voertuigen. Daarnaast is dit droneteam oproepbaar voor andere soorten incidenten en voor taken als search, rescue en security issues. Ook kunnen dronebeelden van meerwaarde zijn voor de evaluatie van incidenten.

Landelijke dekking
Brandweer Nederland streeft naar zeven droneteams in Nederland. Het gezamenlijke team van Sitech Services en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg is het vijfde team in het land. Daarnaast zijn er droneteams actief in  de Veiligheidsregio’s Twente, Midden West Brabant, Haaglanden en Rotterdam Rijnmond. Sinds 2018 beschikt de landelijke brandweerorganisatie over een vergunning om in heel Nederland 24/7 te vliegen met drones. Daarbij gelden speciale ontheffingen. Zo mogen de brandweerdrones boven gebouwen en mensen vliegen en buiten de daglichtperiode. Ze kunnen tot maximaal 120 meter hoogte en vliegen, waardoor ze bij helder weer een zicht hebben tot wel 30 km ver.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief