×

Sitech en Goflex leiden technicians van morgen op

Het tekort aan technisch geschoold personeel wordt steeds krapper. Dit komt mede door de vergrijzing, maar ook omdat jongeren lang niet altijd voor techniek kiezen. Op korte en lange termijn komen we talloze medewerkers tekort, op alle niveaus. Bovendien vissen we in dezelfde vijver als andere bedrijven hier in de regio. Samen met Goflex gaan we daarom zelf technicians opleiden. 

Sitech als erkend leerbedrijf
Joëll Stassen, Maintenance Manager: “Eind vorig jaar is opnieuw bevestigd dat Sitech het predicaat ‘erkend leerbedrijf’ mag voeren voor studenten die leren en werken combineren in een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) studie. Om deze studenten te mogen begeleiden, moet je als bedrijf aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je werk en begeleiders hebben die passen bij de normen van het onderwijs.” Floortje, HR Business Partner Sitech Services: “Onze praktijkbegeleiders worden hiervoor elk jaar opnieuw getraind.”

Zelf technicians opleiden
In het strategisch plan is opgenomen dat we op jaarbasis tien BBL-studenten aan het opleiden zijn, in verschillende fasen van hun leertraject. Daarvoor werken we samen met Goflex, die onder meer de werving en selectie en het theoretische deel van de opleiding verzorgt. “We zijn dit jaar met drie BBL’ers begonnen en bouwen dat aantal de komende jaren verder uit”, legt Joëll uit. “We laten hen ervaring opdoen bij drie verschillende fabrieken, zodat ze op termijn breed inzetbaar zijn. Je zou het de moderne variant van de bedrijfsschool kunnen noemen.”

Uitdagend leer/werktraject bij AFA
Een van de BBL-studenten die dit eind 2019 via Goflex is gestart, is Mathijs van de Berg. Hij vertelt: “Ik heb een VMBO studie verzorging gevolgd. Techniek had wel mijn interesse, maar werd niet goed gefaciliteerd vanuit de opleiding. Via mijn vader kwam ik in contact met Goflex, waar ik tijdens een 10-weekse bootcamp de basisbeginselen van de techniek heb geleerd. Daarna ben ik gestart als E/I technician bij de ammoniakfabrieken. Daar werk ik wekelijks 4,5 dag. Daarnaast ga ik een middag en in de avonduren naar school. Tijdens het werk word ik heel goed begeleid door mijn collega’s. En ik voer regelmatig evaluatiegesprekken met mijn coach vanuit Goflex. Wat mij aanspreekt in dit werk is de uitdaging: je moet heel goed je verstand gebruiken, elke dag in de fabriek is anders.”

Nieuwe opleiding technician plus
Er zijn ook contacten met andere opleiders in de omgeving, zoals Zuyd Hogeschool en Vista College. Joëll: “We zijn aan het onderzoeken of technicians daar gastlessen kunnen verzorgen. Bovendien ben ik met deze scholen in gesprek over het vormgeven van een nieuwe ‘social degree’ opleiding die tussen MBO en HBO niveau in zit. Met name bedoeld voor technicians die iets verder willen meedenken over de afhandeling van technische problemen.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief