×

Sitech Smart Summits #1: Mens en machine werken nauw samen in industrie 5.0

Op 5 oktober vindt de eerste editie van Sitech Smart Summits plaats waarin de visie van Sitech Services op Industrie 5.0 en de concrete kansen en oplossingen voor fabrieken wordt gepresenteerd. We interviewen Peter Bosmans, Technology Manager bij Sitech en keynote speaker op het summit, over het concept Industrie 5.0 en de impact ervan op de rol van engineers en de industrie als geheel.

Industrie 5.0 staat voor een nieuw tijdperk waarin mens en machine nauw met elkaar samenwerken om de efficiëntie te verbeteren en fabrieken duurzamer te maken. Hoe verschilt Industrie 5.0  van eerdere industriële revoluties?

Peter Bosmans: “Industrie 5.0 is de volgende stap in de industriële evolutie, waarbij de synergie tussen mens en machine centraal staat. Het bouwt voort op de eerdere revoluties, zoals Industrie 4.0, waarbij automatisering en digitale technologieën de boventoon voerden. In tegenstelling tot eerdere fasen, waarbij machines vaak menselijke arbeid vervingen, streeft Industrie 5.0 naar een samenwerking tussen menselijke vaardigheden en geavanceerde technologieën. Hierdoor kunnen we de productiviteit vergroten en de efficiëntie verhogen.”

Hoe zorgt Industrie 5.0 voor een betere samenwerking tussen mens en machine?

Peter Bosmans: “In Industrie 5.0 werken mensen en machines samen in complementaire rollen. Machines nemen de fysiek zware taken op zich, terwijl mensen zich richten op complexe besluitvorming, creativiteit en innovatie. Een goed voorbeeld is het gebruik van drones in onze activiteiten. We laten een drone vliegen en gebruiken AI om de beelden te verwerken. Hierdoor kunnen we problemen identificeren en onze engineers toespitsen op de meest relevante zaken, terwijl de rest door machines wordt afgehandeld. Deze samenwerking verbetert de efficiëntie en maakt het mogelijk om met minder mensen dezelfde diensten aan te bieden.”

Bedreigt Industrie 5.0 de rol van onze experts, bijvoorbeeld de engineers?

Peter Bosmans: “Integendeel, Industrie 5.0 zorgt ervoor dat engineers hun specifieke kennis en expertise optimaal kunnen benutten. Door machines in te zetten voor repetitieve taken, kunnen engineers zich concentreren op complexe problemen en specialistisch werk. Hierdoor komen er juist nieuwe functies vrij, zoals dronepiloten en specialisten op verschillende gebieden. Bovendien kunnen we met Industrie 5.0 fabrieken beter onderhouden en verduurzamen, waardoor we concurrerend blijven met bedrijven buiten Europa.”

Hoe draagt Industrie 5.0 bij aan de verduurzaming van de industrie?

Peter Bosmans: “Industrie 5.0 kan bijdragen aan duurzaamheid door efficiënter gebruik van middelen en het verminderen van CO2-uitstoot. Met behulp van sensoren en drones kunnen we fabrieken op afstand monitoren en reisbewegingen besparen. Bovendien kunnen we met geavanceerde technologieën zoals digital twins een beter inzicht krijgen in de conditie van assets en onderhoud beter plannen, waardoor onnodige verspilling wordt voorkomen.”

Wat kunnen we verwachten van de Sitech Smart Summits?

Peter Bosmans: “Het eerste Sitech Smart Summit zal de visie van Sitech Services op Industrie 5.0 en de concrete kansen en oplossingen die we hebben ontwikkeld, presenteren. We geven demonstraties van geavanceerde dashboards, voorspellende analyses en de inzet van drones en andere technologieën. Deze bijeenkomst biedt een unieke gelegenheid om te leren hoe Industrie 5.0 de industrie zal transformeren, hoe Sitech deze veranderingen omarmt en wat dat fabrieken die met ons samenwerken oplevert.”

Wat staat er op het programma tijdens de eerste Sitech Smart Summit op 5 oktober?

Peter Bosmans: Tijdens onze eerste Sitech Smart Summit laten we zien hoe Industrie 5.0 in de praktijk werkt. We gebruiken drones in samenwerking met AI voor inspecties in fabrieken, waardoor engineers zich kunnen richten op complexe besluitvorming. De drones detecteren afwijkingen en sturen deze naar ons, waarna we gericht inspecties kunnen plannen. Door alle data te analyseren en te koppelen aan AI, creëren we digitale kopieën van fabrieken en maken we efficiënt voorspellingen voor asset-verslaglegging. Deze aanpak verbetert het onderhoud en maakt fabrieken duurzamer. We tonen ook de mogelijkheden van drones, zowel in de lucht als onderwater, voor diverse toepassingen.

Sitech Smart Summit op 5 oktober op Brightlands Chemelot Campus

Industrie 5.0 belooft een spannende nieuwe fase in de industriële evolutie te worden, waarbij samenwerking tussen mens en machine centraal staat. Door menselijke vaardigheden te combineren met geavanceerde technologieën kunnen we efficiënter en duurzamer produceren, terwijl we tegelijkertijd nieuwe kansen creëren voor de industrie en de mensen die erin werken. De Sitech Smart Summits bieden een uitgelezen gelegenheid om ontwikkelingen in actie te zien en te begrijpen hoe innovatie de toekomst van de industrie zal beïnvloeden.
 

Wanneer: Donderdag 5 oktober 2023 | 15:00 tot 16:30, aansluitend ruimte om na te praten

Locatie: Auditorium, Center Court, Brightlands Chemelot Campus

Adres: Urmonderbaan 22, 6167 RD Geleen
 

Klik hier om u aan te melden voor de Sitech Smart Summit.
 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de Sitech Smart Summits, neem dan contact met ons op via frontoffice@sitech.nl of mail direct naar peter.bosmans@sitech.nl.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief