×

Sitech start eigen brandweerklas

Begin 2020 is onze bedrijfsbrandweer gestart met het klassikaal opleiden van nieuwe industriële brandwachten. Deze brandweerklas is nodig om de bezetting op orde te houden. Zowel als het gaat om het aantal medewerkers als om de kwaliteit. Bevelvoerder Bart Boonen is vrijgemaakt om deze nieuwe collega’s de fijne kneepjes van het vak te leren. 

Breed opleidingspakket
Het programma is behoorlijk uitdagend. Bart: “Naast het behalen van de brandweerpapieren moeten ze ook het nodige weten van de industrie en de Bedrijfsnoodorganisatie op de Chemelot site. Daarnaast maken technische hulpverlening en incidentbestrijding gevaarlijke stoffen (IBGS) onderdeel uit van de opleiding. Om de fabrieken te leren kennen, organiseren we regelmatig een rondgang op de site onder leiding van een plant instructeur. Verder volgen ze een aantal praktische trainingen. Zo moeten ze eerst hun vrachtwagenrijbewijs halen om vervolgens opgeleid te worden tot brandweerchauffeur. Daarnaast worden ze ook opgeleid tot gaspakdrager. Verder zijn er nog cursussen als hijsen, werken op hoogte, VCA en dergelijke.”

“Wat mij heel erg aantrekt in deze baan is de combinatie van sleutelen en het brandweervak.”
-Bryan Vliegen, deelnemer Brandweerklas

Veel praktijkoefeningen
Een deel van de opleiding bestaat uit theorie, maar er wordt vooral veel in de praktijk geoefend. “Het liefst brengen we zo min mogelijk tijd door in het lokaal”, aldus de bevelvoerder. “Iedere woensdag hebben we oefendag, waarbij we het geleerde vertalen naar de praktijk. Dit najaar staan er ook nog drie dagen externe training op het programma, zodat de klas alles wat we tot nu toe hier geoefend hebben in een realistische omgeving kan trainen.”

Wat vinden de deelnemers zelf van de brandweerklas?
“Ik ben begonnen met het idee dat ik hier tijdens het werken op de ploeg alle opleidingen zou afronden”, vertelt Sven Luijten. “Dat ik in een klas terecht zou komen, had ik niet verwacht. Maar het bevalt me heel goed.” Hetzelfde geldt voor enkele deelnemers die al eerder aan de slag waren. Zoals Christian Schneider: “Het voordeel van deze klas is dat je alle opleidingen binnen een jaar kunt afronden. En dat je start met collega’s op hetzelfde niveau. Leuk om met zijn allen te leren.” Robin Silkens vult aan: “Ik kom uit de technische wereld en heb de eerste drie maanden bij maintenance gewerkt. Ik zat al bij de vrijwillige brandweer, dus vind het geweldig dat ik nu van mijn hobby mijn werk kan maken.”

Meer weten over de brandweerklas? Volg de brandweerklas via onze vlogs.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief