×

Startup Syclus kan in Nederland 10 megaton CO2 besparen

Jaarlijks wordt 100 megaton bio-ethanol (alcohol) geproduceerd, voornamelijk gemengd tot benzine. Maar wat als straks iedereen elektrisch rijdt? Start-up Syclus wil van de alcohol bio-ethyleen maken, een basisgrondstof voor plastic. Dat zou meer dan 10 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar kunnen besparen. Met de investering van CropEnergies AG gaat Syclus de volgende fase in en is van plan om een ​​eigen fabriek te bouwen. Oprichter en uitvinder Joris van Willigenburg legt de oorsprong en ambities van Syclus uit in een interview op Change.inc.

Gamechangers

Het platform Groene Chemie, Nieuwe Economie (GCNE) heeft tot doel de duurzame transitie in de productiechemie te versnellen. Het doel is een groene chemie met innovatieve technologieën, zonder fossiele brandstoffen en zonder CO2-uitstoot. In 2025 wil het platform nu al grote hoeveelheden ruwe olie kunnen vervangen door gerecyclede en biobased grondstoffen en op grote schaal groene stroom inzetten voor chemische processen. Dit vraagt ​​om nieuwe, innovatieve en grensverleggende technologieën. Rond het jaarlijkse evenement op 11 oktober interviewde Change Inc. verschillende voorlopers, 'game changers' die deze doelen dichterbij brengen. Arnold Stokking is voorzitter en initiatiefnemer van dit platform en draagt ​​Joris van Willigenburg en dit project graag verder.

Van alcohol tot bio-ethyleen

Joris van Willigenburg werkt als chemisch ingenieur bij dienstverlener Sitech Services op Chemelot. Hij ziet dat elders in de wereld alcohol wordt omgezet in bio-ethyleen, een basisgrondstof voor plastic. Dit gebeurt echter nergens in Europa. Van Willigenburg: “Niemand heeft het idee opgepikt, dus ben ik het zelf gaan doen.”

Wereldwijd wordt jaarlijks bijna 100 megaton bio-ethanol gemaakt en in Europa ongeveer 5 megaton. Daarvan gaat 85 procent naar benzine. Van Willigenburg: “Maar als het wagenpark in de toekomst wordt vervangen door elektrische auto’s, kunnen we dat mooi gebruiken in de chemie om er bio-ethyleen van te maken.”

““De technologie zou in Nederland op jaarbasis 10,8 megaton CO2 kunnen besparen. Dat is de helft van de reductie die de Nederlandse industrie in het Klimaatakkoord voor 2030 heeft beloofd.” Joost van Willigenburg, Founder Syclus

CropEnergies neemt belang in Syclus

Syclus heeft onlangs een investeerder gevonden voor de productie van haar biobased ethyleen. CropEnergies, Europa's grootste producent van duurzame ethanol, investeert 1,8 miljoen euro in de eerste fase van de bouw van een grootschalige fabriek op chemieterrein Chemelot in Geleen. Die moet vanaf januari 2026 ruim 100.000 ton bio-ethyleen per jaar opleveren en uiteindelijk tussen de 85 en 100 miljoen euro kosten.

Met de nieuwe investering kan Syclus nu al beginnen met de engineering en de technische haalbaarheid van de fabriek onderzoeken. Van Willigenburg: “Met deze investeringen hebben we het geld om de eerste noodzakelijke stappen te zetten.”

Belangrijke stap voor Chemelot

Chemelot Directeur Loek Radix juicht het initiatief toe. “De strategie van Chemelot is om het eerste volledig circulaire chemiepark in Europa te worden door over te schakelen op 100 procent hernieuwbare grondstoffen en elektrificatie van onze productieprocessen. Dat Syclus van plan is om ethyleen duurzaam te produceren uit hernieuwbare ethanol past perfect in onze strategie”, stelt hij.

Lees het volledige artikel op Change.inc

Groene Chemie, Nieuwe Economie 

Do you want to know more about Syclus and its plans and ambitions?

Syclus’ ambition is to become a leading producer for 100% biobased and fully circular raw materials, starting with bio-ethylene. Would you like to find out more about the ambitions, plans and projects? If so, please feel free to email.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief