×

Succesvolle drone-inspectie Fibrant schoorsteen

In het najaar van 2017 inspecteerde Sitech Services voor het eerst een schoorsteen met behulp van een drone. De resultaten waren boven verwachting. Deze manier van inspecteren is nauwkeuriger, sneller, veiliger en ruimschoots voordeliger dan de inzet van een hoogwerker.

De inspectie van de 176 meter hoge NIFA schoorsteen van Fibrant gold als een primeur voor de Chemelot site. Het inspecteren van hoge objecten met behulp van drones was al geruime tijd gewenst, maar niet toegestaan omdat de Chemelot site in de aanvliegroute ligt naar Maastricht-Aachen Airport. De knoop was echter snel doorgehakt toen Sitech Services in contact kwam met een firma die als eerste in Nederland voldoet aan alle voorwaarden van de overheid om met een drone te mogen vliegen in het gecontroleerde luchtruim.

3D beelden geven totaalbeeld
Tijdens de inspectie vloog de drone, uitgerust met een 3D camera, rondom de schoorsteen. In een commandowagen aan de grond werden de camerabeelden geanalyseerd. De kwaliteit van het beeldmateriaal was uitstekend en resulteerde in een totaalbeeld van de schoorsteen, waarmee de integriteit van het beton aangetoond kon worden.

Reparaties gepland uitvoeren
Het verzamelde beeldmateriaal wordt gebruikt om een 3D model te maken van de schoorsteen. Daarmee kunnen gesignaleerde aantastingen van het beton precies geïdentificeerd worden, zodat deze tijdens een turnaround gerepareerd kunnen worden. De nauwkeurigheid waarmee de plekken gelokaliseerd worden, zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de scope, kosten en planning.

Succes verder uitbreiden
Hoewel op dit moment alleen nog op het noordelijk deel van de Chemelot site gevlogen mag worden, is met deze succesvolle inspectie de weg vrijgemaakt naar meer toepassingen, bijvoorbeeld bij de bedrijfsbrandweer. Naast camera’s kunnen drones bijvoorbeeld ook uitgerust worden met apparatuur voor gasanalyses, warmtecamera’s en radar.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief