×

In Turn Arounds komen alle expertises van Sitech samen

Het volledig stilleggen van een fabriek is ingrijpend en kost veel geld. Er wordt bovendien altijd gewerkt onder grote druk. Binnen een zo strak mogelijke planning worden alle installaties uit elkaar gehaald, geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Nieuwe onderdelen worden geïnstalleerd, machines grondig schoongemaakt en verbeteringen aangebracht. Dagelijkse kost voor de specialisten van Sitech Services. ‘Alle kennis en expertise van Sitech komen samen in Turn Arounds”, stelt Business Unit Manager Ton Verreck, die samen met Turn Around Manager Sven Ritt uitlegt wat hun vak zo speciaal maakt.

Tijdens een Turn Around wordt een fabriek volledig stilgelegd om onderhouds- of reparatie- of inspectiewerkzaamheden uit te voeren. Fabrieken zijn daar wettelijk toe verplicht. Een Turn Around heeft enorme impact en is een uitermate complex project. Daarom worden de werkzaamheden lang van tevoren minutieus gepland, zodat het project in een zo kort mogelijk tijdsbestek, beheerst en vlekkeloos kan worden uitgevoerd. “Turn Arounds zijn big business”, zegt Business Unit Manager Projects en Turn Arounds Ton Verreck. “Het kost ontzettend veel geld om een fabriek stil te leggen. Afhankelijk van de fabriek kan dit wel 10.000 tot 100.000 euro per dag kosten. En die bedragen zijn exclusief de omzet die een fabriek noodgedwongen misloopt. In het belang van de klant moet de doorlooptijd van een Turn Around daarom zo kort mogelijk zijn.”

Pitstop in de Formule 1
“Je kunt een Turn Around eigenlijk het beste vergelijken met een pitstop in de Formule 1”, stelt Verreck. “Het hele team dat betrokken is bij het uitvoeren van een Turn Around moet volledig op elkaar zijn ingespeeld. Alleen zo wordt het succes van een Turn Around gegarandeerd. Ook op dat vlak kun je best de vergelijking maken met topsport. Alle expertises van Sitech komen samen in onze teams die onder hoge druk in een vooraf bepaalde tijd een prestatie neerzetten.”

Focussen op het beste resultaat
Het plannen van een Turn Around gaat dus niet over één dag ijs. De grootte en complexiteit bepalen wanneer er met de voorbereiding begonnen wordt. Dat varieert van 2,5 tot 3 jaar voorafgaand aan het stopleggen van een fabriek, legt Verreck uit. “Bij sommige fabrieken voeren we om de 2 jaar een Turn Around uit, terwijl andere opdrachtgevers om de 6 jaar aan de beurt zijn. Het zijn eigenlijk net olympische cycli waarin we werken. We bereiden ons jarenlang voor om op het juiste moment een topprestatie te leveren. Daarbij gaan we altijd uit van het strakst mogelijke scenario. Op die manier weet je dat er nergens tijd verspild wordt. Plan je ruimer, dan weet is de kans aanzienlijk dat een Turn Around ook langer gaat duren.”

‘We bereiden ons jarenlang voor om op het juiste moment een topprestatie te leveren.’

Samen met klanten blijven innoveren
Bij Sitech staan veiligheid en efficiency centraal. Daarom zijn de Turn-Aroundspecialisten doorlopend bezig met ontwikkeling en optimalisatie. Turn Around Manager Sven Ritt: “We proberen momenteel om uitwendig meer grip te krijgen op de zaken die zich in onze equipment afspelen. We kijken bijvoorbeeld naar faalmechanismes en onderzoeken hoe we deze uitwendig kunnen monitoren. Met andere woorden: hoe kunnen we zonder een installatie uit elkaar te halen zien wat de stand van zaken is. Dit kan bijvoorbeeld door sensoren op de apparaten aan te brengen die trilling, flow en temperatuur meten. Die data kunnen we vervolgens analyseren met wiskundige modellen om zo tot conclusies voor innovaties te komen. We zijn door deze technologieën vrij goed in staat om in te schatten wanneer equipment onderhouden of vervangen moet worden.” Verreck vult aan: “Ook met het oog op veiligheid willen we vaker technologie inzetten in plaats van mensen. Zelfs als machines stilstaan en alle chemische substantie uit buizen of leidingen is gehaald, zijn dat geen prettige plekken om iemand naar binnen te sturen. We onderzoeken nu samen met klanten of ook drones in de toekomst een bijdrage kunnen leveren. Het streven blijft om samen met onze klanten doorlopend te ontwikkelen zodat we de best mogelijke service op een zo veilig mogelijke manier kunnen bieden.”

Lerende organisatie
In de toekomst blijft Sitech zich focussen op ontwikkeling en innovatie. Er wordt doorlopend nagedacht over hoe processen nog slimmer, efficiënter en veiliger kunnen. Verreck: “Wij bieden een service waarvan het niveau absoluut uniek is. Dat willen we niet alleen vasthouden, maar ook verbeteren. Gelukkig is Sitech een lerende organisatie. Omdat er zoveel afdelingen en teams betrokken zijn bij Turn Arounds moeten we ook op organisatie-breed niveau stappen maken. We managen immers het hele traject, van scope tot en met oplevering, inclusief cost estimating, sourcing & materials supply, contractor en execution management. Als een Turn Around goed verloopt is het een geweldig product. Wanneer een project niet optimaal loopt heeft onze hele organisatie er last van. Daarom begrijpt iedere afdeling het belang van doorlopende procesoptimalisatie.”

‘Wij bieden een service waarvan het niveau absoluut uniek is.’

Mogelijkheden voor specialisten eindeloos
De krapte op de arbeidsmarkt brak afgelopen jaar alle records. Toch lukt het Sitech om mensen aan zich te binden. Ritt: “Dat komt natuurlijk ook doordat wij als organisatie echt iets te bieden hebben. We bieden een core dienstverlening die weinig anderen op ons niveau kunnen leveren. Daarnaast werken we samen met een hele keten aan leveranciers waardoor we samen indrukwekkende resultaten neer kunnen zetten.” Verreck wijst daarnaast op het formaat van de organisatie: “We werken nu met ongeveer 1000 collega’s bij Sitech. De mogelijkheid om te specialiseren en mensen op de juiste manier op te leiden, zijn gewoon heel groot. Daarvan kunnen in de toekomst steeds meer organisaties buiten Chemelot profiteren. Want de expertise die we hier dagelijks aanscherpen, is voor ieder bedrijf in de chemie of industrie van absolute meerwaarde.” 

Een blik op 2023
Verreck: “Onze focus ligt tot de zomer van 2023 op de lopende en geplande Turn Arounds. Daar gaat alle energie en aandacht naar toe, waarna we in het najaar weer de focus leggen op innovatie en ontwikkeling. Ook in 2023 gaan we aan onze klanten bewijzen hoe sterk Sitech is in deze dienstverlening, hoeveel expertise en ervaring we meenemen naar ieder project.” Beide heren zijn het over één ding in ieder geval eens: “Wij gaan als organisatie optimistisch en vol vertrouwen het nieuwe jaar in. Onze prioriteit ligt bij onze klanten en het optimaal blijven uitvoeren van een van de core business van Sitech: Turn Arounds.”

Wilt u meer weten over ons specialisme op het gebied van Turn Arounds, neem dan contact met ons op via frontoffice@sitech.nl

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief