×

Sitech komt met tijdbesparende oplossing voor aanpassingen industriële blussystemen

Industriële blussystemen moeten periodiek worden geïnspecteerd, getest en onderhouden. De overheid wil dat dit voortaan gebeurt volgens de uitgangspunten van de Amerikaanse NFPA 25 (National Fire Protection Association). Bedrijven op Chemelot moeten aanpassingen doorvoeren om hieraan te voldoen. De bedrijfsbrandweer en engineers van Sitech bedachten een praktische en tijdbesparende oplossing.

Best practices vergeleken
Het balletje kwam aan het rollen tijdens een audit in 2020 bij een van de bedrijven op Chemelot. Sebastiaan Guzik, Reliability Engineer bij Sitech: “Het onderhoud aan de blusinstallaties was hier ingericht volgens de best practices van de bedrijfsbrandweer op Chemelot. Die zijn destijds in overleg met klanten opgesteld. De NFPA 25 schrijft echter andere best practices voor. We hebben ze toen naast elkaar gelegd voor een zogenaamde gap analyse. Op een aantal punten weken de best practices bij bedrijven op Chemelot af van de overheidsnormen.”

Risico andere aanpak 99% acceptabel
Anders wil echter niet zeggen dat onze best practices niet goed zijn. Zo moet je volgens de NFPA 25 de integriteit van leidingen aantonen met wanddiktemetingen. “Dat hebben wij op een andere manier geborgd, namelijk via onze keuringsmethoden”, aldus Wim Tholen, Manager Operations Dagsupport bij Sitech Fire Brigade & Security. “We hebben alle afwijkende punten uit de gap analyse beoordeeld om te bekijken of het risico van een andere aanpak acceptabel is. Dat bleek voor 99 procent het geval. Dit hebben we toegelicht aan de overheid en die accepteert dat we op bepaalde punten afwijken van de normen. Zolang we dit maar transparant vastleggen.”

Maatwerk voor Chemelot bedrijven
Op andere punten moeten de best practices wel gedeeltelijk aangepast worden. Sebastiaan regelde dat voor het geauditeerde bedrijf: “Deze nieuwe best practices zijn niet 1-op-1 te kopiëren voor andere klanten. Het is maatwerk, omdat elke klant weer andere installaties heeft.” Alle bedrijven op Chemelot moeten dus op termijn hun best practices voor blusinstallaties aanpassen. Vooruitlopend daarop maakte Wim alvast een planning. “De overheid kent dit schema en weet precies wanneer welke bedrijven aan de beurt zijn. Daarmee houden ze rekening mee bij hun audits.”

Nauwe samenwerking bij audits
SABIC is als een van de eersten aan de beurt bij het invoeren van nieuwe best practices. Sebastiaan: “In 2022 doen we dat bij alle tankenparken, de rest volgt in 2023. Hoewel de installaties anders zijn, kunnen we wel dezelfde aanpak hanteren. Dus eerst een gap analyse maken om vervolgens te bepalen wat kritisch is en waar we iets mee moeten. Daarbij werken we nauw samen met de auditeurs van de overheid. Als Sitech hebben we de kennis en kunde in huis om alle plants te helpen om te voldoen aan de overheidsnormen.”

SABIC blij met kennis en expertise van Sitech
Als Senior Engineer Process Safety is Armand Slangen nauw betrokken bij de aanpassing van de best practices bij SABIC. Hij is blij met de specifieke kennis en expertise van Sitech. “Daardoor is ons veel werk uit handen genomen”, reageert hij. “Anders hadden we veel meer zelf moeten uitzoeken. SABIC is een internationaal bedrijf, dus wij vinden het belangrijk te werken conform internationale normen. Weliswaar zijn er kleine verschillen met de NFPA 25, maar door deze goed uit te leggen heeft de overheid er vertrouwen in. En wij dus ook. We hadden nog tot 2024 de tijd om aanpassingen te doen, maar dankzij deze aanpak hopen we de zaak voor SABIC in 2023 al af te ronden.”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief