×

Afstudeerder ontwerpt trainingssysteem voor System Engineers

Besturingssystemen in de meetkamers van fabrieken verschillen vaak per klant. Onze System Engineers moeten dus kunnen omgaan met diverse Programmable Logic Controller systemen (PLC’s). Bart Hermans ontwierp een trainingssysteem voor de PLC’s van Siemens. Een succesvolle afstudeeropdracht waar hij een baan bij Sitech aan overhield bij de Skill Pool Sitech Technology & Innovation.

Passende afstudeeropdracht gevonden bij Sitech
Stagiair Bart Hermans studeerde af in meet- en regeltechnieken aan de opleiding Elektromechanische Systemen van de UCLL in Diepenbeek. “Een brede opleiding die onder meer gaat over programmeren, pneumatiek, tekenen, software ontwikkelen”, legt hij uit. “Ik was op zoek naar een afstudeeropdracht die hierbij paste.” Collega’s bij de Skill Pool Sitech Technology & Innovation bedacht zo’n opdracht. Process Control Engineer Rens Verbeek: “De fabrieken op de Chemelot site beschikken over verschillende soorten PLC-systemen. Veel collega’s werken niet dagelijks met de PLC’s van Siemens, maar krijgen hier tijdens hun wachtdienst wel mee te maken. Daarom moeten ze getraind worden. Dat kan niet in de fabrieksomgeving, want dan zou je de bedrijfsvoering van de fabrieken verstoren. Vandaar dat we behoefte hadden aan een apart trainingssysteem. Ook handig voor het testen van nieuwe software voor de fabriek in een offline situatie.”

Fotografie Marc Schols, MCM productions

Vanuit zijn opleiding had Bart al ervaring opgedaan met PLC’s van Siemens. Bovendien was hij vanuit een eerdere snuffelstage eind vorig jaar al bekend met Sitech. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij gevraagd werd voor deze uitdagende opdracht. Bart: “De opdracht bestond uit drie onderdelen: het ontwerp en de bouw van een trainingsopstelling, het ontwerpen van een praktische training en het schrijven van een instructie als naslagwerk. Daarvoor had ik drie maanden de tijd.”

Exacte kopie van PLC in het veld
Voor het ontwerp en de bouw van de trainingsopstelling voerde Bart eerst gesprekken met Process Control Engineer Riccardo Delvax. Bart: “Ik gebruikte de eisen waaraan het systeem moest voldoen voor mijn ontwerp. Na goedkeuring daarvan kocht ik de benodigde materialen in en heb het bord gebouwd en bedraad volgens de elektrische schema’s. Daarbij volgde ik het IP scoping proces, inclusief het documenteren. Achteraf heeft een Electrical Engineer gecontroleerd of alles veilig is.” Rens: “Beeldschermen, relais als uitgangen, knoppen al ingangen: alles in deze trainingsopstelling is een exacte kopie van een echte Siemens PLC in het veld.”

Handige trainings- en instructievideo’s
Bij het maken de training ging Bart uit van de meest voorkomende knelpunten tijdens de wachtdienst. “Op basis daarvan ontwierp ik een trainingsdocument met 8 verschillende opdrachten. Zoals bijvoorbeeld het laden van een document afkomstig uit Open Text, het uitwisselen van een PLC of een veel voorkomende storing bij de wachtdienst. Bij elke opdracht zit een QR-code die na scannen uitkomt bij een video met uitleg. Dat heb ik ook toegepast bij het opstellen van de instructie over de werking van de PLC. Handig om te raadplegen als je tijdens de wachtdienst een storing moet oplossen.”

“Goede mensen zijn moeilijk te vinden in deze krappe arbeidsmarkt. De samenwerking met scholen en een plek bieden aan stagiairs helpt ons daarbij.” Jack Snellen, Skill Pool Manager Process Control

Trots op mooie prestatie
Hoe kijkt Bart terug op zijn afstudeerstage? “Ik vond het een interessante opdracht, waarvoor ik veel moest uitzoeken. Daarbij heb ik grotendeels zelfstandig gewerkt, dat was best een uitdaging. Maar dat heeft me beter gemaakt.” Niet alleen Bart, maar het hele Process Control team is blij met het mooie eindresultaat. Rens: “We kunnen de trainingen nu in eigen huis verzorgen, waardoor we minder support nodig hebben vanuit Siemens.” De stagiair Bart werd dus met lof en waardering uitgezwaaid. Lang duurde het afscheid niet: hij keerde met een vaste baan op zak terug bij, hoe kan het ook anders, Skill Pool Sitech Technology & Innovation.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief