×

In de startblokken om uptime fabrieken te verbeteren

Maximale prestaties en rendement halen uit de fabrieken van onze klanten. Dát is de ambitie van Sitech. Alles wat daarvoor nodig is, hebben we in huis: kennis van de nieuwste technologieën, de juiste expertise, en verregaande digitalisering. Welke klanten zijn bereid samen met ons deze uitdaging aan te gaan?

Voorspelbare prestaties om stilstand te voorkomen
“Als Sitech kunnen we onze klanten nog zoveel meer toegevoegde waarde bieden,” zegt Sylvia Vanhommerig (Business Unit manager Engineering Solutions). “Vooral als het gaat over hoe zij de komende jaren hun fabrieken optimaal kunnen gebruiken. Dus de assets zo min mogelijk stop laten staan voor schoonmaken, onderhoud of inspecties. Met onze expertise en technieken zijn we in staat die fabrieksstilstand te verminderen door de prestaties van fabrieken voorspelbaar te maken.”

Turn Arounds niet langer afhankelijk van keuringsinterval
Turn Arounds worden doorgaans periodiek ingepland, vaak rond de wettelijk verplichte keuringen. Sylvia: “We gebruiken dan visuele inspecties om de conditie van installatieonderdelen te controleren of te voorspellen. Maar dat is slechts een momentopname. In de tijd tussen keuringen kan er van alles gebeuren, onder meer onder invloed van de omstandigheden in de fabriek en de besturing ervan. Het is veel betrouwbaarder en veiliger om de conditie van kritische installatieonderdelen structureel en slim te monitoren. Als we in staat zijn dat aan te tonen aan bevoegde overheidsinstanties, dan kunnen we periodieke inspecties verminderen of op termijn mogelijk zelfs overbodig maken.”

Juiste kennis en technieken in huis
De fabrieksdata voor het monitoren van kritische installaties zijn al voorhanden. Waar het nu om gaat, is deze op de juiste manier gebruiken om voorspellende modellen te maken. “Dat doen we door het bundelen van deze fabrieksdata en indien nodig het toepassen van algoritmes,” legt Sylvia uit. “Onze experts kunnen dit en weten precies hoe faalmechanismen te herkennen. Bovendien beschikken we over systemen en modellen om trends inzichtelijk te maken. Het werken voor plants van verschillende bedrijven maakt de kracht van deze modellen sterker. Hoe meer fabrieksdata, hoe betrouwbaarder de resultaten. En hoe meer we kunnen voorspellen. Daarin zit de toegevoegde waarde van Sitech.” Ze voegt toe: “Uiteraard is het ook belangrijk te zoeken naar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden om installaties robuuster te maken. Bijvoorbeeld door alternatieve pakkingen toe te passen.”

Ruimte krijgen voor preventief monitoren
Ze vervolgt: “Vaak worden onze engineers ingezet om crashes te analyseren. Iets waar we sterk in zijn, maar dat is achteraf. Ik zou liever preventief monitoren en daarmee klanten verbeterideeën aan de hand doen. Gelukkig lopen er een aantal projecten waarin we ook hierin onze toegevoegde waarde kunnen bewijzen. Zo kregen we van OCI Nitrogen en AnQore toestemming een speciale ‘lining’ aan te brengen om corrosie onder isolatie te monitoren. En bij de ammoniakfabrieken onderzoeken we nu integraal welke procesparameters corrosie aan vaten en leidingen kunnen beïnvloeden.”

Winst op het gebied van veiligheid
Verbetering van de uptime is niet het enige voordeel van het voorspelbaar maken van fabrieksprestaties. “Het levert daarnaast kostenbesparingen op en kan de levensduur van verouderde assets verlengen. Bovendien voorkomt monitoring verrassingen als installaties bij Turn Arounds gedemonteerd worden. En niet onbelangrijk: door de afname van visuele inspecties en de inzet van innovatieve technieken als drones en robots, hoeven mensen minder vaak installaties te betreden. En dat verhoogt de veiligheid enorm”, eindigt Sylvia.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief