×

Van verlichting naar data is nog maar een kleine stap

Dat geïntegreerde datasturing grote voordelen heeft op het gebied van efficiency, veiligheid en milieu wordt steeds duidelijker. Maar het is nog een flinke operatie om een goed systeem te realiseren, waarin ook alle fabrieken geloven. Met het Smart Manufacturing Infrastructure (SMI) project hebben verschillende kennispartijen hun expertise gebundeld om de stap naar een datagestuurde omgeving op Chemelot te kunnen maken.

Het SMI-project bestaat uit twee onderdelen: de fysieke implementatie van slimme verlichting op de Chemelot site en aansluitend het koppelen van sensoren op een deel van de geïnstalleerde smart lichting. De ‘slimme’ LED-lampen bevatten access punten, waardoor het mogelijk is om sensordata te ontvangen. Met het toevoegen van de sensoren en een industriële ICT-omgeving is de stap van slimme verlichting naar datasturing zo sneller gemaakt dan gedacht.

Intelligente verlichting
De eerste stap is inmiddels gezet: het implementeren van slimme verlichting op de Chemelot site. Een project waarbij de bestaande verlichting wordt vervangen door 16.000 energiezuinige ‘slimme’ LED-lampen, die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in explosiegevaarlijk gebied. Projectleider Ron van Dijk (Sitech Services): “Alle lampen bij elkaar vormen straks een draadloos netwerk, dat communiceert met een centrale server. Hierdoor kunnen we de verlichting op afstand bedienen. In de volgende fase koppelen we een 2.0-versie van de lampen aan geavanceerde sensoren en software. Daarmee leggen we de basis voor de volgende efficiencyslag: Smart Manufacturing Infrastructure."

Samenwerkende sensoren bieden uitkomst
Het rendement van de nieuwe slimme lampen reikt dus verder dan alleen de verlichting en de daaraan gekoppelde lagere energiekosten en duurzaamheid. Director Innovation Richard Schouten (Sitech Services). “In feite zijn we al een hele tijd bezig om de ‘predictive maintenance’ droom te realiseren. Het probleem daarbij: hoe komen we aan voldoende relevante en betrouwbare data, waarmee je alle equipment goed in beeld krijgt? Met name de afgelopen jaren is het Sitech Asset Health Center (SAHC) actief geweest om een doorbraak te forceren met aanbieders van ATEX-gecertificeerde sensoren. Ondertussen lagen er al plannen om op Chemelot het verlichtingsnetwerk te innoveren. Onze partner PSPL zag de mogelijkheid de nieuwe LED-lampen door te ontwikkelen naar een 2.0-versie geschikt voor geavanceerde sensoren. System Integrator CGI sloot vervolgens aan om de aansturing, integratie en veilige dataverwerking te realiseren. En Sitech zelf kan een ‘real life’ omgeving op de Chemelot site bieden waarin de werking van deze Smart Manufacturing Infrastructure uitgebreid kan worden getest.”

De conditie van elke fabriek scherp in beeld
“Voordat we overgaan naar de tweede fase, willen we eerst een ‘proof of solution’ om te bewijzen dat het werkt. Bij de OMF fabriek van OCI Nitrogen gaan we het 2.0 concept op kleine schaal testen,” zegt Richard. “Daarbij gaan we LED-lampen inzetten geschikt voor sensoren. De sensoren zijn gekoppeld en het netwerk draait al in een testomgeving. De volgende stap bestaat uit engineering: krijgen we de signalen betrouwbaar naar buiten, is de connectiviteit goed, kunnen we de data snel en foutloos uitpakken? In het voorjaar van 2020 moet duidelijk zijn dat het werkt zoals bedacht en kunnen we een deel van de geïnstalleerde smart verlichting upgraden. Dan zullen we in staat zijn om de conditie van fabrieken beter te begrijpen en met minder onderhoudsuren en mensen meer effect te sorteren. Zelfs de autonome fabriek is dan binnen handbereik. En al betekent autonoom natuurlijk niet onbemand, het leidt wel tot een hogere productkwaliteit, een betere stabiliteit van de fabriek en minder energieverbruik.”

Bij veel bedrijven ontbreekt een slimme, ‘industry-graded’ infrastructuur die voor een veilige registratie en distributie van data zorgt. Deze infrastructuur is fundamenteel voor Industry 4.0. Echter de complexiteit en investeringen die hiervoor nodig zijn, weerhouden veel organisaties ervan om de stap te zetten. Sitech Services, PSPL en CGI bundelen hun krachten en slagen erin om deze barrières weg te halen. Samen realiseren zij een Smart Manufacturing Infrastructure voor de volgende stap naar een datagestuurde omgeving.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief