×
Sitech Services B.V. pay-off

Veilig en efficiënt omgaan met asbestverwijdering

In de procesindustrie werd asbest in het verleden op grote schaal toegepast. Echter, vanwege de risico’s moet asbesthoudend materiaal voortaan gesaneerd worden. Een complexe en kostbare aangelegenheid. Sitech Services heeft Deskundig Inventariseeders Asbest in eigen huis, wiens advies klanten behoorlijk wat kosten bespaart. 

Sneller en eenvoudiger saneren 
Victor Kleijnen is een van die Deskundig Inventariseerders Asbest: “Samen
 met collega Freddy Massen ben ik lid van Stichting VIA, een industrieel samenwerkingsverband rondom regelgeving over de aanwezigheid van asbest en schadelijke vezels in industriële installaties. Daarnaast zitten we in de Raad van Toezicht van Ascert, een stichting die namens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de verwijdering van asbest op een maatschappelijk verantwoorde manier wil bevorderen. Ons doel is vooral dat we zaken sneller en eenvoudiger willen maken. Daarbij hebben we al het nodige bereikt. Zo hoeft er geen melding meer bij de Provincie gedaan te worden bij het slopen van een industrieel object. Dat scheelt 4 weken wachttijd.” 

Van regelgericht naar risicogericht 
Freddy: “Bij de sanering van asbesthoudend materiaal moet de industrie zich houden aan wet- en regelgeving. Helaas zijn de regels niet toegespitst op de industrie, bijvoorbeeld vanwege de locatie waar asbest zit en door de omvang ervan. Er is behoefte aan maatwerk, dus we willen dat de industrie risicogericht gaat werken in plaats van regelgericht. We zijn immers als geen ander gewend om te gaan met risico’s.” 

Tijd en geld besparen door zelf verwijderen 
Mede dankzij de inspanningen van Victor en Freddy is er onlangs een nieuwe techniek voor de verwijdering van asbest gevalideerd. “De firma Batteryspray heeft een methode ontwikkeld voor het verwijderen van flenspakkingen die tussen de 60% en 100% asbest bevatten”, aldus Victor. “Vanuit de stichting VIA hebben we testen laten uitvoeren om aan te tonen dat deze manier van asbestverwijdering veilig is. Dan hoeft bij het verwijderen van asbest in de laagste risicoklasse geen bedrijf meer ingeschakeld te worden voor asbestinventarisatie en -sanering. Getraind eigen personeel kan deze klus voortaan zelf klaren. Dat scheelt enorme kosten en doorlooptijd.” 

Speciale spray voorkomt vrijkomen vezels 
Freddy gaat verder: “Het Batteryspray procedé is heel interessant voor bedrijven op de Chemelot site. We hebben hier ruim 100.000 flenspakkingen. Ontstaat ergens een lekkage, dan moet meestal de pakking vervangen worden. Met de Batteryspray methode spuit je tijdens het verwijderen een speciale spray op de pakking. Die fixeert de asbestvezels, waardoor deze niet vrijkomen. Als extra veiligheid schrijven wij een overall en masker voor bij het uitvoeren van de werkzaamheden.” 

Brandweer altijd beschikbaar om pakkingen te verwijderen 
Begin maart zijn 10 brandweermedewerkers getraind door Batteryspray. “Van elke ploeg zijn 2 mensen opgeleid om asbest te herkennen en asbest flenspakkingen te verwijderen”, aldus Wim Tholen, Manager Operations Dagsupport. “Onze klanten hoeven hiervoor dus geen gespecialiseerd bedrijf meer in te schakelen, maar kunnen 24/7 een beroep doen op de reguliere storingsdienst voor geplande werkzaamheden door de brandweer.” 

*Het gaat hier uitsluitend om het verwijderen van asbesthoudende pakkingen in procesinstallaties. Volgens Arbobesluit is hiervoor geen asbestinventarisatie nodig.

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief