×

Primeur op Chemelot: Volautomatisch reinigen

Op 7 en 8 november 2019 werden de warmtewisselaarbundels van de EPT3 fabriek van Arlanxeo gereinigd. Dit in het kader van de Turn Around die daar in volle gang was. Voor het reinigen van de bundels werd een nieuw procedé gebruikt. Een primeur voor de Chemelot site.

Turn Around Manager Jan Houben legt uit: “We laten de warmtewisselaars volautomatisch reinigen door de firma Mourik. Dit biedt veel voordelen. Niet alleen worden de bundels grondiger gereinigd, maar ook zijn ze korter uit gebruik en wordt het water en energieverbruik tot een minimum beperkt. Bovendien is deze manier van reinigen veel veiliger, omdat er geen mensen aan te pas komen. We zijn erg tevreden over het resultaat.”

Met Hydra Robotic Exchanger Cleaning is Mourik er als eerste in geslaagd autonome interne bundelreiniging uit het lab naar de praktijk te brengen. Hydra maakt een 3D-scan van de pijpenplaat van de warmtewisselaar en voert vervolgens de reiniging volledig zelfstandig uit. Er komt geen mensenhand aan te pas. Het resultaat is een korte en voorspelbare doorlooptijd en homogeen schone warmtewisselaar. Dat zorgt voor maximale warmteoverdracht en dus een optimale productie. En dat verhoogt weer de energie-efficiency van de hele fabriek.

Marco Biermans, Sourcing manager, is blij dat deze techniek nu ook op de Chemelot site wordt toegepast. “We zijn verheugd dat we bij Arlanxeo de mogelijkheid hebben gekregen om dit in de praktijk te brengen. We hopen op deze manier in de toekomst meerdere nieuwe technieken naar de site te brengen.”

Deel deze pagina

Inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief