Update: Innovatieve aanpak zorgt voor levensduurverlenging van kolommenbanen

Wie om zich heen kijkt op de Chemelot site ziet op hoogte veel leidingen liggen. Die worden ondersteund door onder andere betonnen kolommen. Vanwege de leeftijd van de constructies en de omgeving waarin ze staan, is er steeds meer behoefte aan onderhoud. Daarom loopt er sinds 2018 een project om 750 van die kolommen te versterken, zodat ze weer minimaal 25 jaar mee kunnen. Hoe staat het met dit megaproject?

In 2018 zijn we fysiek begonnen met het verlengen van de levensduur van deze kolommenbanen. Dit na een studie naar de faalmechanismen, die we samen met TNO hebben uitgevoerd.
Joep Lemmens, Improvemanager Site Infrastructure

Verfijning plan van aanpak

Joep Lemmens, Improvemanager Site Infrastructure: “In 2018 zijn we fysiek begonnen met het verlengen van de levensduur van deze kolommenbanen. Dit na een studie naar de faalmechanismen, die we samen met TNO hebben uitgevoerd.” Pascal van Montfort, Assetbeheerder van de kolommenbanen, vult aan: “Daar kwam onder andere uit dat er problemen waren met het indringen van chloriden die dichtbij koelwerken staan, zo’n 750 objecten. Daarop hebben we een plan van aanpak gemaakt om de levensduur van de kolommen met 25 jaar te verlengen. Vanaf 2018 hebben we al 300 kolommen versterkt en de aanpak steeds verder verfijnd. Dat is nodig, omdat elk tracé van kolommen zijn eigen problematiek heeft waar we tegenaan lopen.”

Duurzaam door hergebruik

Hij vervolgt: “Een generieke oplossing was niet eenvoudig te vinden. Uiteindelijk hebben we een oplossing gevonden waarbij de liggers van de kolommen worden ingeklemd door aan de buitenzijde een rvs wapening aan te brengen, die de bestaande wapening in het beton kan compenseren. We maken dus deels gebruik van het aanwezige beton, waardoor er weinig extra materiaal nodig is. Hiermee beperken we de toepassing van nieuwe materialen, wat past bij onze duurzaamheidsdoelstellingen.”

Door de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan, zien we voldoende mogelijkheden om ons tempo te versnellen.
Lucien Vievermans, Constructie Supervisor Royal HaskoningDHV

Bouwstenen op maat

Lucien Vievermans, Constructie Supervisor Royal HaskoningDHV ziet toe op de technische uitvoering van de constructie. Hij legt uit: “Op papier ga je uit van vaste maten en waardes. In praktijk blijkt echter dat geen enkele kolom hetzelfde is, er zijn altijd afwijkingen. Om zo min mogelijk maatwerk te hoeven toepassen, hebben we de versterkingsoplossingen ingedeeld in drie types. Voor elk type maken we ‘bouwstenen’ die we in de werkplaats fabriceren om ze er vervolgens tegenaan te schroeven.”

Flexibel en snel schakelen

Die afwijkingen en veranderende omstandigheden vragen om flexibiliteit van het projectteam. Pascal: “Gelukkig hebben we vrij korte lijnen, waardoor we relatief snel kunnen schakelen en oplossingen bedenken. Als we bijvoorbeeld iets vreemds zien aan een leiding dan schakelen we meteen met de betreffende eigenaar.” “Door de ervaring die we inmiddels hebben opgedaan, zien we voldoende mogelijkheden om ons tempo te versnellen”, vult Lucien aan. “Daarbij is het huidige tekort aan personeel en materialen wel weer een uitdaging. Daarover gaan we samen met inkoop nieuwe afspraken maken met uitvoerende partijen.”

Trots op veiligheidsprestatie

Ondanks het werken op hoogte met product- en utilityleidingen in soms barre weersomstandigheden, zijn er geen veiligheidsincidenten geweest. “We voeren dan ook regelmatig onaangekondigde veiligheidsrondgangen uit”, vertelt Lucien. “Daarnaast bouwen we steeds vaker steigers aan elkaar, waardoor je meer kolommen tegelijk kan bereiken en hanteren we op het project ‘luie’ trappen. Dat werkt een stuk eenvoudiger, maar is ook veiliger omdat je minder vaak de trap naar de steiger op en af hoeft.”

Meer informatie?

Benieuwd naar onze innovatieve aanpak om de levensduur van de kolommenbanen op de Chemelot-site te verlengen? Neem dan contact op met Joep Lemmens via joep.lemmens@sitech.nl

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Sitech zet expertise op vlak van opschaling en engineering in bij bouw bench scale-installatie Brightsite Plasmalab

Nieuws

Blog door Willem Offermans: Artificiële intelligentie in eigen regie

Case, Nieuws

Ebert HERA neemt aanwijsbeleid Sitech over met direct voordeel voor klant in Europoortgebied